Mégse olyan szigorú a Combino-ultimátum

Vágólapra másolva!
Szerdán reggel fél órát állt műszaki probléma miatt az egyik Combino-villamos. Bár Demszky Gábor főpolgármester korábban azt nyilatkozta, hogy amennyiben újra előfordul, hogy egy Siemens-villamos akár öt percre is meghibásodik, visszaküldik a gyártónak, a Főpolgármesteri Hivatal szerint a mostani üzemzavarra ez nem vonatkozik.
Vágólapra másolva!

Szerdán reggel 35 percen keresztül várakozott az egyik Combino-villamos a fehérvári úti végállomáson, mivel a vezető nem tudta becsukni a jármű homlokfala alatti kapcsolószekrény ajtaját. A BKV szerint a nyitott ajtót csak a cég vonalműszakos kollégája tudta bezárni egy fél órával később.

Az Inforádió a BKV villamos üzemigazgatójára hivatkozva azt állítja, hogy az ablakmosómotor szekrényének ajtajával volt probléma, és azt előzőleg egy, a helyszínre érkező Siemens-szerelő sem tudta megjavítani.

Demszky Gábor főpolgármester korábban a nagykörúti villamosok sorozatos meghibásodásai miatt úgy nyilatkozott, hogy amennyiben egy Combino akár öt percre meghibásodik, azt visszaküldik a gyártónak. Szerdán a Siemens-villamos több mint fél órát vesztegelt műszaki hiba miatt, a Főpolgármesteri Hivatal szerint azonban erre nem vonatkozik Demszky kijelentése.

"Ez nem ugyanaz az eset" - mondta az [origo] kérdésére Czuk Dorottya, a főpolgármesteri hivatal sajtóirodájának vezetője. A szóvivő ezt azzal indokolta, hogy villamos szerdán nem zavarta a forgalmat, hiszen az eset a végállomáson történt.

Demszky szeptember 9-én, az MTI beszámolója szerint azt mondta: "Amennyiben valamelyik Combino a következő időszakban, akár csak 5 percre is meghibásodik, visszaküldjük a Siemensnek." Abból a nyilatkozatból nem tűnt egyértelműnek, hogy Demszky feltételekhez köti a fenyegetést. Igaz, akkor megjegyezte azt is: "A Combinókat vissza kell vonni, ha a körúti forgalmat nem lehet velük zavartalanul lebonyolítani."

A Siemens a mostani meghibásodás után, szerda éjjel az összes Combinót átvizsgálta, a cég szerint azonban ez teljesen természetes. Farkas Szilvia kommunikációs igazgató elmondta, hogy minden esetben átvizsgálják az összes villamost, ha egyiknél valamilyen hibát észlelnek.