Felháborodtak a túlkapásokon jogi nagyágyúk

Vágólapra másolva!
Kemény hangú levélben tiltakozik több tekintélyes jogász a rendőrségnek, az ügyészségnek és a bíróságnak a zavargásokkal kapcsolatban tanúsított eljárása ellen. A nyílt levél aláírói szerint - köztük egy volt alkotmánybíró és a Hágai Nemzetközi Bíróság egyik, korábbi tagja - egyértelmű, hogy túlkapások történtek, és szerintük mindez a hazai jogtörténet "legrosszabb időszakát idézi".
Vágólapra másolva!

Jogvédő szervezetek és politikusok után, több tekintélyes jogász is hallatta hangját a zavargásokat követő hatósági eljárások során történt, állítólagos túlkapások miatt. Herczegh Géza, a Hágai Nemzetközi Bíróság volt bírája, Zlinszky János, volt alkotmánybíró, Jávor Béla ügyvéd és Király Miklós tanszékvezető egyetemi docens nyílt levelet tett közzé, amelyet a köztársasági elnöknek, a parlamenti házelnöknek, az Alkotmánybíróság elnökének, a rendészeti miniszternek, az ombudsmannak és helyettesének, parlamenti frakcióvezetőknek és az illetékes országggyűlési bizottságok vezetőinek címeztek.

A nyílt levélben igencsak élesen fogalmaznak: "A sajtó minden oldaláról érkezett beszámolóiból, valamint a hozzánk eljutott, egyre sokasodó egyéni híradásokból értesülünk arról, hogy a miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülését követő tüntetések és zavargások kapcsán indult rendőrségi, ügyészségi és bírósági eljárások során, egyértelmű sérülést szenvedtek az alkotmányos elvek, a törvények és az emberi jogokat védő, nemzetközi egyezmények.". Közölték azt is: "nyilvánvaló, hogy a rendőrség és más nyomozati szervek bűnüldözési eljárása nem kevés esetben téves irányt vett. A tettesek elfogása során nem kis részben ártatlan személyeket is őrizetbe vettek."

A rendőrség eljárásánál is nagyobb felelősséget tulajdonítanak azonban az ügyészek és a bírák tevékenységének. "Több esetben már első fokú ítéletet is hoztak olyan személyekkel szemben, akiknek - az eset összes körülményeit megismerve - bűnössége kétséges vagy olyan jelentéktelen, hogy a rájuk kiszabott büntetés messze eltúlzott" - fogalmaznak a nyílt levélben a jogászok, hozzátéve ugyanakkor, hogy elítélik a vitatott ügyekben eljáró ügyészek és bírák személyes adatainak közzétételét.

"A kifogásolt alkotmánysértő bűnüldözői és ítélkezési sorozat hazai jogtörténetünk legrosszabb időszakát idézi" - folytatódik a levél, amelynek írói megjegyzik, különösen fájdalmasnak és megdöbbentőnek tartják, hogy ezekre a "súlyos jogsértésekre éppen az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján kerül sor a hazai hatóságok részéről".

Az [origo] is beszámolt több olyan esetről, amikor jogvédők állítása szerint törvénysértések történtek. A Társaság a Szabadságjogokért elnöke, Dénes Balázs azt mondta: "Nagyon csúnyán meg is vertek embereket." A Helsinki Bizottság jogásza, Tóth Balázs pedig összesen öt olyan esetről hallott, hogy rendőrök állampolgárokat bántalmaztak. A bizottság már feljelentést is tett egy olyan férfi ügyében, akit állítólag annyira megvertek, hogy gerincrepedést szenvedett. Emellett jogvédők szerint több személyt annak ellenére vettek őrizetbe a zavargások során, hogy semmi törvénybe ütközőt nem tettek, csupán egyszerű járókelők voltak.

Ezen ügyek kapcsán az [origo] többször is megkereste az érintett hatóságokat és az illetékes minisztériumot, érdemben ugyanakkor nem nyilatkoztak egyik esetről sem. A jogvédők levelére válaszoló rendészeti miniszter, Petrétei József is csak általánosságokról írt, egyebek mellett arról, hogy "a jogállami rendőrség egyik legfontosabb ismérve, hogy semmilyen módon nem él vissza a számára biztosított törvényi kényszerítő lehetőségekkel sem. A rendőrség felfogása és gyakorlata, hogy az előállított személyek jogait maximálisan tiszteletben tartja, figyelemmel arra is, hogy jogerős bírósági ítéletet megelőzően senkit nem lehet bűnösnek nyilvánítani és bűnösként kezelni".