Elnémítva helyezkednek a fővárosi MSZP-sek

Vágólapra másolva!
Mióta kiszivárgott, hogy éles harcok folynak a fontos fővárosi pozíciókért az MSZP-sek között, a politikusok a szocialisták "sajátos lelkiállapotára" hivatkozva gondosan titkolóznak. A főpolgármester-helyettesi székekbe többen ülnének, mint ahány hely van, a bizottsági helyek száma pedig nyolcvan-százzal kevesebb lesz. Mindkét kormánypárt frakcióvezetője ideiglenes, a Fideszé viszont a következő négy évre biztos. A háromfős MDF-frakcióban is cserélődhetnek még a tagok.
Vágólapra másolva!

A törékeny egyfős kormánypárti többség fenntartása érdekében "nagyon jónak kell lennie" a fővárosi szocialista-szabad demokrata együttműködésnek - fogalmazott Horváth Csaba (MSZP) volt II. kerületi polgármester az [origo]-nak. Arról, hogy feszültségek lennének a frakciókban vagy a két párt között a pozíciók elosztása körül, nem beszélnek a frakciótagok - állítólag azért sem, mert Molnár Gyula, az MSZP frissen megválasztott fővárosi frakcióvezetője nyilatkozatstopot hirdetett.

"Az MSZP most abba a sajátos lelkiállapotba került, hogy bármilyen belső beszélgetés meg tud jelenni egy magnófelvételen. Ezért valóban azt kértem, a vitákat ne vigyük a nyilvánosság elé" - mondta kérdésünkre Molnár Gyula. "Nem hasznos nyilatkozni" - fogalmazott a szintén szocialista Steiner Pál volt V. kerületi polgármester.

Ugyanakkor a múlt heti frakcióülésről kiszivárgott: éles viták folytak a tagok között többek között arról, hogy ki legyen majd főpolgármester-helyettes, de többen a funkcióhalmozás ellen is érveltek. Hunvald György VII. kerületi polgármester az MTI információi szerint például Molnár Gyulát bírálta, aki amellett, hogy országgyűlési képviselő, a párt budapesti elnöke, XI. kerületi polgármester és - a múlt hét óta - fővárosi MSZP-frakcióvezető is. Molnár az [origo] kérdésére erről azt mondta: csak átmenetileg marad frakcióvezető, most az a fontos, hogy legyen működőképes a város és az SZDSZ-szel meg tudjanak állapodni a vezetési konstrukcióban.

Személyi ügyekről a múlt hét óta sem Molnár Gyula, sem az MSZP-frakció tagjai nem beszélnek. Molnár azt mondta, erről még nincs szó a koalíciós tárgyalásokon - a két párt szerdán nyilvánosságra hozta elvi programmegállapodását -, azt sem lehet még tudni, kettő vagy három szocialista főpolgármester-helyettes lesz az egyetlen SZDSZ-es mellett. Az általunk megkérdezettek közül egyedül Gy. Németh Erzsébet ismerte el, hogy pályázik a főpolgármester-helyettesi posztra, Steiner Pál és Horváth Csaba nem akarta megerősíteni az erről szóló híreket.

Hármukon kívül az MTI információi szerint pályázik még a posztra az MSZP-sek közül Hagyó Miklós országgyűlési képviselő, Bakonyi Tibor volt főpolgármester-helyettes és Somlyódi Csaba, az MSZP fővárosi pénztárnoka is.

Kevesebb bizottság, kevesebb poszt

Az SZDSZ kilencfős frakciójának vezetőjévé Ikvai-Szabó Imrét választották. Ikvai az [origo]-nak azt mondta: nem akar tartósan a posztján maradni, szívesen csinálná inkább azt, amit eddig (Budapest városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettese volt). "Ha a vezető tisztségviselők választásánál érintve leszek, akkor ez összeférhetetlen a frakcióvezetéssel" - mondta.

Ikvai-Szabó Imre most SZDSZ-frakcióvezető

Az MSZP-SZDSZ koalíciós tárgyalásokon szabad demokrata részről Lakos Imre is részt vesz. Lakos az [origo]-nak elmondta: eddig két egyeztetés volt, ennek alapján jelentették be szerdán az elvi megállapodást a közös programról. Ez alapvetően Demszky Gábor szocialisták által is támogatott választási programjának jóváhagyását jelenti, szervezeti kérdésekről, struktúráról még nem szól - tette hozzá. Abban is egyetértés van a két frakció között, hogy kisebb és hatékonyabb apparátust kell kialakítani a fővárosban: ennek lesz része az is, hogy jelentősen csökkentik a bizottságok számát. Lakos Imre szerint az eddigi 24 helyett most 15-nél több bizottság biztosan nem lesz, "nyolcvan-száz bizottsági hellyel kevesebb lesz".

Azt is szeretnék, ha "a felelősségi körök sokkal jobban körvonalazódnának". Az [origo] úgy tudja, ezzel kapcsolatban merült fel egy főmérnöki pozíció terve. Ez a tisztségviselő a főépítészi poszt mintájára a közüzemi rendszerekkel kapcsolatos minden teendő összehangolásáért lenne felelős. "Egyfajta főenergetikus ötletét Katona Kálmán, az MDF vetette fel. Én pedig jó ötletnek tartom" - mondta Ikvai-Szabó Imre, hozzátéve, hogy ezenkívül még nagyon sok ötlet merült fel. A koalíciót az október 23-ai ünnepi közgyűlési ülésre szeretné megkötni a két párt.

Az SZDSZ kilencfős frakciójában sok új ember van, öten olyanok, akiket a kampány során vagy korábban Demszky Gábor hozott be a fővárosi politikába. Demszky egyébként a közgyűlési többség érdekében lemondott listán szerzett mandátumáról, helyére az általa támogatott Dancs Gábor került, akire közlekedési szakértőként számít a főpolgármester. Lemondott Rajk László is, helyét Molnár István veszi át az SZDSZ-frakcióban.

Fotó: MTI
Tarlós István - majdnem győzött

A Fidesz tárgyalna az MDF-fel

A kormánypártokéval ellentétben a Fidesz esetében már négy évre megvan frakcióvezető. A főpolgármesteri posztért függetlenként, de más jobboldali pártok mellett a Fidesz támogatásával induló Tarlós Istvánt ugyanis az eddigiektől eltérően nem egyéves próbaidőre, hanem mindjárt négy évre szavazták meg a frakciótagok. Ehhez alapszabályt is kellett módosítani.

A Fidesz-frakció most huszonöt tagú, a legnagyobb a Fővárosi Közgyűlésben. A KDNP még nem döntötte el, csatlakozik-e vagy önálló frakciót alakít - közölte Tarlós István kedden. Valószínűleg inkább a külön fakció mellett döntenek, "ennek működési oka van" - fogalmazott, ezt azonban nem fejtette ki bővebben.

Kedden a fideszesek megválasztották a frakcióvezető-helyetteseket is: Fónagy Jánost, György Istvánt, Ughy Attilát és Csomós Miklóst. Utóbbi frakcióigazgató is lesz. Tarlós továbbra is a párton kívül marad. A fővárosi bizottságokban betöltött fideszes szerepről annyit mondott: a hét második felében vagy a jövő hét elején eldőlnek a bizottsági struktúrák. Mivel várhatóan kevesebb bizottság lesz, mint eddig, ennek fényében döntenek majd.

Az MDF-frakcióval való együttműködésről már volt szó a Fideszben. Tarlós azt mondta: "Vannak arra utaló jelek, hogy hivatalosan leülünk tárgyalni", van már egy erre kijelölt delegáció is. A kérdés szerinte a jövő héten dől el.

Az MDF önálló akar maradni

Hock Zoltán, a háromfős MDF-frakció vezetője az [origo]-nak azt mondta: leülnek tárgyalni Tarlósékkal, de önállóan kívánnak politizálni. "Azt nem zárom ki, hogy fontos szakmai kérdésekben egyeztessünk" - fogalmazott. Kérdésünkre, hogy ugyanezt nem tennék-e meg az SZDSZ- és MSZP-frakcióval, azt válaszolta: "Ők vezetik a fővárost, a velük való együttműködés nyilvánvalóan mást jelent, mint a Fidesz-frakcióval."

Hock Zoltán egy korábbi nyilatkozatában nem tartotta kizártnak, hogy rövidesen változik az MDF-frakció összetétele. "Ez ügyben egyelőre nincs döntés, de előfordulhat, hogy rövidesen lemondás lesz, és ekkor Székelyné Gyökössy Dóra lesz a legesélyesebb képviselőjelölt" - mondta. Hock szerint korai még arról beszélni, hogy távozna a frakció éléről, de fenntartja korábbi nyilatkozatát, miszerint szívesen fordítana nagyobb figyelmet országgyűlési munkájára, ahol a környezetvédelmi bizottság elnöke. Az MDF-frakció tagjai jelenleg Hock Zoltánon kívül Katona Kálmán, az MDF volt főpolgármester-jelöltje és Vaskor László is.

Wirth Zsuzsanna