Szekeres beszéde is kiszivárgott

Vágólapra másolva!
Az MDF-hez és az SZDSZ-hez való viszony újragondolásáról beszél Szekeres Imre szocialista elnökhelyettes azon a felvételen, amelyet a Magyar Rádió közölt. Szekeres beszéde is vélhetően része annak a hangfelvételnek, amelyet az MSZP zártkörű választmányi ülésén elhangzottakat tartalmazza. Az SZDSZ elnöke gunyorosan reagált Szekeres megállapításaira.
Vágólapra másolva!

"A Szabad Demokraták Szövetsége országos kispártból budapesti középpárttá vált" - mondta egy, a Magyar Rádió által hétfőn nyilvánosságra hozott felvételen Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese. Ez szerinte azt jelenti, hogy a szocialistáknak újra kell fogalmazniuk viszonyukat a Szabad Demokraták Szövetségéhez, mert ez egy másik helyzet.

Ezzel szemben - vélte Szekeres - az MDF országos kispárttá vált, sok fontos mandátummal. "11 megyében van jelentősége a Magyar Demokrata Fórum által megszerzett mandátumoknak. A Magyar Szocialista Pártnak új viszonyt kell ebben a vonatkozásban is kialakítani" - mondta az elnökhelyettes.

Az újabb kiszivárgott felvételen - a Magyar Rádió vasárnap Lamperth Mónika beszédét hozta nyilvánosságra - Szekeres Imre azt mondja, kemény ellenzéki politizálásra van szükség, mert "nem a jó tanuló, jó sportoló versenyen indulunk, hanem egy hatalmi versenyben, amely nem önmagában a hatalomról szól, hanem arról, hogy egy város, egy megyei község politikája a társadalomban milyen jövő elé néz és hogy az MSZP milyen jövő elé néz". A szocialistáknak nem szabad segíteniük az újonnan felállt, ellenzéki vezetésű önkormányzatokat, sőt panaszirodát, lakossági tiltakozást kell szervezni azokban az ügyekben, amelyekben a helyi közösség rovására születnek döntések - vélekedett Szekeres Imre.

Az MSZP részéről reagáló Mesterházy Attila azt mondta, hogy a beszédben Szekeres Imre a választási eredményekből következő tényeket fogalmazott meg, ezekből nem lehet a koalíciós együttműködésre vonatkozó következtetéseket levonni. "Továbbra is az SZDSZ-szel akarunk koalícióban kormányozni" - mondta az MSZP frakcióvezető-helyettese. Azzal kapcsolatban, hogy a felvétel hogyan szivároghatott ki, Mesterházy elmondta: találgatások vannak, de biztosat egyelőre nem tudnak.

"Még szerencse, hogy a magyar hadsereg stratégiáját nem Szekeres Imre alakítja ki, különben Timur és csapata ellen sem tudnánk megvédeni hazánkat" - reagált az [origo]-nak Kuncze Gábor SZDSZ-elnök a kiszivárgott beszédre. Az SZDSZ elnöke hozzátette: a Szekeres Imrével kapcsolatos viszonya nem változott az SZDSZ-nek, ugyanúgy bíznak benne, mint eddig. "Csak komoly dolgokkal vagyok hajlandó foglalkozni, tartalom nélküli beszédekkel nem" - mondta Kuncze.

Kuncze már a felvétel nyilvánosságra hozatala előtt nyilatkozott a Nap-kelte hétfő reggeli műsorában arról, hogy a szocialisták zárt ajtók mögötti tanácskozásán szó eshetett pártjáról is. "Tudomásul veszem, hogy egy pártnak vannak olyan megnyilvánulásai, amelyeket nem a nyilvánosságnak szán; lehet, hogy az MSZP választmányi ülésén elhangzottak teljes szövegében lesznek olyan részek is, amelyek a Szabad Demokraták Szövetségét támadják" - mondta a pártelnök.

Az MDF soha nem állt a szocialisták oldalán és soha nem kereste a nagykoalíciós kapcsolatot az MSZP-vel - reagált közleményben Dávid Ibolya a kiszivárgott hangfelvételre. Az MDF elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy az önkormányzati választásokat követően többen megállapították - Szekeres Imréhez hasonlóan -, hogy a Magyar Demokrata Fórum lett a harmadik erő Magyarországon.

Szekeres Imrét is szerettük volna megkérdezni a kiszivárgott beszédével kapcsolatban, de nem volt hajlandó újságírói kérdésekre válaszolni.