Orbán ülve maradt a Gyurcsány-beszéd alatt

Vágólapra másolva!
Nem hallgatja meg a Fidesz és a KDNP frakciója a parlamentben Gyurcsány Ferencet, ezentúl kivonulnak, ha a miniszterelnök beszél - jelentették be hétfőn az ellenzéki politikusok. Interpellációkat sem intéznek hozzá, csak a miniszterekhez. Gyurcsány hétfőn felszólalt a parlamentben, de csak néhány fideszes képviselő vonult ki, és Orbán Viktor is a helyén maradt.
Vágólapra másolva!

Kivonul a parlamenti ülésteremből a Fidesz és a KDNP frakciója, ha Gyurcsány Ferenc előre bejelenti, hogy felszólal - közölte Navracsics Tibor, aki megjegyezte, hogy amennyiben nem jelzi előre felszólalási szándékát a kormányfő, akkor maradnak, mert technikailag nem lehetne megoldani a kivonulást.

Hétfőn napirend előtt, előzetes bejelentés nélkül felszólalt a Parlamentben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ezt látva, a Fidesz frakciójából néhányan felálltak és a kijárat felé indultak, majd amikor látták, hogy Orbán Viktor pártelnök nem mozdul, elbizonytalanodtak. Végül csak néhányan távoztak, a frakció nagyobb része bent maradt az ülésteremben - jelentette tudósítónk.

A Fidesz frakcióvezetője már a vasárnapi Fidesz-nagygyűlésen is beszélt arról, hogy megszakítják a politikai kapcsolatot Gyurcsánnyal, most is azzal indokolta a döntést, miként korábban, hogy szerinte a miniszterelnök nemkívánatos szereplője lett a politikai életnek, mivel saját bevallása szerint is hazudott az elmúlt másfél-két évben, ráadásul a pénteki parlamenti szavazáson sem nézett szembe önmagával, másra próbálta hárítani a felelősséget.

Emellett Navracsics szerint a miniszterelnök a gyűlölet politikáját próbálta megvalósítani, ezért döntöttek úgy hétvégén, hogy nem működnek vele együtt, megszakítanak vele minden politikai együttműködést. Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője hozzátette: Navracsics Tiborral ketten képviselik majd a parlamenti ülésteremben a két pártot Gyurcsány beszédei alatt.

Navracsics hozzátette: azokra az egyeztetésekre sem mennek el, amelyeket Gyurcsány hív össze. Az államfő, a házelnök vagy a többi párt frakcióvezetője által kezdeményezett találkozókon viszont továbbra is megjelennek - közölte. Kérdésünkre, hogy mit tesznek, ha a kormányfő is részt vesz egy nem általa kezdeményezett találkozón, Navracsics csak annyit mondott: ez bizony nehézséget okozhat. A kivonulás mellett Navracsics az [origo] kérdésére elmondta azt is, hogy az interpellációkat, azonnali kérdéseket sem a kormányfőhöz intézik majd, hanem a miniszterekhez.

"Megdöbbenéssel hallottam, hogy az ellenzék kifelé megy a parlamentből, az utcai politizálást folytatja" - mondta Mesterházy Attila. Az MSZP frakcióvezető-helyettese hozzátette: szerinte két listán megválasztott képviselő (Navracsics és Semjén) nem tudja megfelelően képviselni az egyéniben mandátumot szerzett fideszes és KDNP-s képviselők véleményét.