Vágólapra másolva!
Varga Mihály szerint lényegi kérdéseket hallgatott el Gyurcsány Ferenc pénteki beszédében. A Fidesz alelnöke szerint a kialakult helyzetért a felelősség a szocialistákat terheli. Varga pártelnöke, Orbán viktor szavait ismételve elmonda: a Fidesz nem időközi választást akar, de azt elvárja, hogy Gyurcsány távozzon a hatalomból.
Vágólapra másolva!

A Fidesz alelnöke szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az alapkérdéseket kerülte meg a pénteki parlamenti bizalmi szavazást megelőző beszédében. Varga Mihály erről szombaton reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt.

"Gyurcsány Ferenc az alapkérdéseket kerülte meg, amire a köztársasági elnök is utalt ominózus levelében: morális, erkölcsi válság van az országban. Itt egy alapkérdést kell tisztázni: lehet-e egy olyan embernek felhatalmazást adni a következő időszakra, aki ezt a morális és erkölcsi válságot okozta" - mondta Varga Mihály.

A fideszes politikus közölte: a felelősség a kormányoldalon van, ugyanakkor nyilván a Fidesznek is megvan a saját felelőssége, de nem mindegy, hogy ezt hogyan "porciózzuk ki". Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken az Országgyűlés rendkívüli ülésén azt mondta, hogy túlságosan sok tanulságuk van az elmúlt hónapoknak, van ok változtatni. A politikus szerint a kormány és a kormánypártok elkezdték az önvizsgálatot, és az ország javát szolgálná, ha más is elkezdené.

Varga Mihály a szombat reggeli televíziós műsorban megismételte Orbán Viktor péntek koraesti szavait: a Fidesz nem időközi, vagy rendkívüli választást akar, de azt elvárja, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon a miniszterelnöki posztról. Orbán Viktor a Fidesz Kossuth téri nagygyűlésén kijelentette: az ország stabilitása érdekében nem követelnek előrehozott választásokat, de elvárják, hogy a kormánypártok az önkormányzati választás eredményének megfelelően állítsanak új, hiteles miniszterelnököt. A pártelnök az elvárások között említette azt is, hogy állítsanak szakértőkből álló "nemzeti egységkormányt" az ország élére.