Paprikaspray-t tesztelnek a rendőrök

Vágólapra másolva!
Újfajta tömegoszlató anyagot tesztel a rendőrség. A paprikaspray Nyugat-Európában elterjedt tömegoszlató szer, de a magyar határőrségnél is alkalmazzák már ezt az eszközt. Szakemberek szerint a paprikaspay előnye, hogy célzottabban lehet használni, mint a könnygázt, vagyis csak azok szenvednek a hatásától, akikre a rendőrök ráfújják.
Vágólapra másolva!

A rendőrségnél folyik a paprikaspray kipróbálása. Schőn Péter, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI kérdésére még korábban elismerte: a BRFK rendelkezik paprikaspray-vel, de még nem használta fel. A szóvivő csütörtökön azt mondta: "a szer kipróbálása folyamatban van".

A szóvivő elzárkózott attól, hogy megválaszolja, mikor rendelték meg a szállítmányt, milyen körülmények között szerezték be a terméket és miért rendeltek még a rendszeresítés előtt a szerből. Mindössze annyit jegyzett meg: paprikaspray-t "sürgősség miatt, hirdetmény közzététele nélkül, tárgyalásos eljárás keretében szerezték be".

Az MTI egy neve elhallgatását kérő szakembertől úgy értesült, hogy a paprikaspray csapatpróbája szerdán volt a rendőrségnél. A "csapatpróba" a rendszeresítési eljárás része, ilyenkor megvizsgálják, hogy például az eszköz zsebben elhelyezhető-e, nem szakítja-e szét a felszerelést, mi a hatásmechanizmusa, más-e a felhasználás módja, mint a korábbi eszközöknek.

Boros Tamás, a paprikaspray-t a rendőrségnek szállító cég ügyvezetője elmondta: a paprikaspray legnagyobb előnye a CS-gázzal szemben - amelyet jelenleg is használnak a rendőrségen -, hogy vegyi helyett biológiai úton hat. A szer alapanyaga a chilipaprikából kivont, nagy koncentrációjú kapszaicin, és tulajdonképpen a paprika csípős érzetét keltő anyagot használja fel hatóanyagként.

A paprikaspray Nyugat-Európában már jól bevált, elterjedt tömegoszlató szer, aminek a hatását nem semlegesíti - eltérően a CS- és a CN-gázoktól - az alkohol és a kábítószer - tette hozzá. Mint mondta, a paprikaspray előnye, hogy a könnygáztól eltérően nem gázfelhő, hanem folyadék. Mivel a jelenleg rendszerben lévő gázszűrők átengedik a CS-gázt, ha egy terembe permeteznek vele, hiába próbálnak bemenni néhány másodpercen belül a rendőrök, ugyanúgy könnyeznek, fulladoznak, mint akikre a szert fújták. A paprikaspray azonban 8-10 másodperc alatt leülepszik, és a behatoló rendőrökre már nem hat - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mennyi időbe telik a rendőrségnél egyébként még nem rendszeresített eszköz rendszerbe állítása, azt felelte: ez egy-két nap lehet, mert könnyíti a lebonyolítást, hogy a határőrségnél mint társszervnél már alkalmazzák ezt az eszközt.