Gyurcsány szerint badarság Orbán ultimátuma

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc hisz abban, hogy reformjait ő maga képes lesz végigvinni a jelenlegi vitás helyzetben is, és ehhez megkapja a felhatalmazást a pénteki bizalmi szavazáson. A miniszterelnök erről a Népszabadságnak adott interjújában beszélt, ahol Orbán Viktor 72 órás ultimátumát "badarságnak" nevezte.
Vágólapra másolva!

"Nagy badarságnak" nevezte Gyurcsány Ferenc azt, hogy Orbán Viktor - miután a tavaszi választásokon nem tudott győzni - "az utcát mozgósítva szabná meg hogyan viselkedjen a parlamenti többség". A kormányfő erről a Népszabadságnak adott interjújában beszélt. Gyurcsány szerint Orbán felvetése, hogy 72 órán belül távozzon "ultimátum és zsarolás", ami nem sorolható a demokratikus, parlamenti politika eszköztárába.

Az mégis csak abszurd, hogy valaki megnyeri az önkormányzati választást, és bejelenti igényét a törvényhozói hatalomra - nyilatkozta a kormányfő a lapnak. Szerinte Orbán fenyegető nyilatkozatán "egy demokrata felháborodik". Gyurcsány úgy vélte, az ellenzéki párt vezére revánsot akar venni, és nem szeretné kivárni a négy évet, amiért még az alkotmányos kereteket is képes feszegetni. A miniszterelnök szerint pedig a Fidesz élhetne konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal is ellene, ám ehhez nem rendelkezik sem parlamenti többséggel, sem felelős programmal, csak miniszterelnök-jelöltje van.

A bizalmi szavazás kérését egyebek mellett azzal indokolta a Népszabadságnak a kormányfő, hogy politikájának folytatásához arra van szükség, hogy a koalíciós pártokban meglévő támogatás "közjogi erővé, felhatalmazássá váljék". Ha van kellő támogatás, akkor lehet tovább dolgozni - mondta. Arra a felvetésre, hogy az ország támogatását ezzel még nem nyeri meg, az alkotmányos berendezkedésre hivatkozott a miniszterelnök, amely szerinte azért olyan amilyen, hogy a kormányoknak ne kelljen mindig a rövid távú népszerűségre figyelni. Szerinte az általa kezdett program rövid távon népszerűtlen, de az ország érdekeit szolgálja.

Arra a kérdésre, hogy a választások előtt nem ezt ígérték azzal válaszolt, hogy reformokat, új Magyarország építését ígérték, és hogy bele kell avatkozni a költségvetésbe. Szerinte egyetlen ígéretüket nem tudják tartani: az adócsökkentést.

Az interjúból kiderül: a miniszterelnök nem érzi úgy, hogy a program végrehajtásának ma már az ő személye lenne a legnagyobb akadálya, és szerinte lehet az elvesztett önkormányzati választás, a köztársasági elnök kritikája és erkölcsi viták közepette is dolgozni. Gyurcsány szerint az MSZP mindig képes lesz arra, hogy alkalmas kormányfőt jelöljön, de ő biztos benne, hogy a bizalmi szavazást megnyeri. Gyurcsány szerint ugyanakkor a Fidesznek mindegy, hogy ő vagy egy másik miniszterelnök próbálja végigvinni a reformokat, mert az ellenzéki párt úgy gondolkozik, hogy "ma az egyiket holnap a másikat kell ledarálni" - olvasható a Népszabadságban.