Buszokkal készülnek a vidéki fideszesek

Vágólapra másolva!
Égnek a vonalak sok vidéki Fidesz-irodában, az aktivisták szeretnék tudni, hogy készüljenek-e a péntekre feltételesen beharangozott Kossuth téri nagygyűlésre - tudtuk meg az irodák munkatársaitól. A vidéki Fidesz-szervezetek egy része kivár csütörtökig a szervezéssel, de például Fejér megyében előre megrendelik az aktivistákat szállító buszokat, és majd inkább lemondják, ha mégsem lesz gyűlés a fővárosban.
Vágólapra másolva!

"Óriási az igény, sokan érdeklődnek" - mondta az [origo]-nak a gyöngyösi Fidesz-iroda munkatársa azzal kapcsolatban, hogy készülnek-e a péntekre feltételesen beharangozott Kossuth téri nagygyűlésre. Gyöngyösről valószínűleg négy-öt busszal jönnek Budapestre, de azt mondják, nem lesz gond, ha csak csütörtökön rendelik meg a buszokat, "van már gyakorlatunk benne".

Az általunk megkérdezett vidéki Fidesz-szervezetek többségében a gyöngyösi irodához hasonlóan sokan érdeklődnek a pénteki nagygyűlés után. "Fentről várjuk az információt, hogy mikor menjünk, de már sok tag, segítő jelentkezett, hogy jönnének" - mondta az [origo]-nak Gáspár Zsolt, az egyik Bács-Kiskun megyei Fidesz-iroda munkatársa.

A legtöbb irodában valamiféle szervezés már elkezdődött, de mindenhol jelzik az aktivistáknak, hogy valószínűleg csak csütörtökön dől el, hogy lesz-e egyáltalán nagygyűlés a fővárosban. Csütörtök 13 óráig adott ugyanis ultimátumot a Fidesz a kormánynak - ha addig nem születik döntés Gyurcsány Ferenc miniszterelnök menesztéséről, akkor a Fidesz péntekre a Kossuth térre hívja szimpatizánsait, és mindaddig folytatják a demonstrációt, amíg Gyurcsány nem mond le. Az ultimátum lejártáig hátra lévő időt a Fidesz weboldalán egy visszafelé számoló órával jelzik.

A készülődés egyik legfontosabb része azoknak a buszoknak a biztosítása, melyekkel az aktivisták majd a fővárosban jönnek. Sok irodában megvárják a csütörtököt a buszok végleges foglalásával. Van azonban olyan szervezet is, ahol inkább előre foglalnak buszokat. "Rendelünk egy-két buszt, maximum lemondjuk" - mondta a székesfehérvári Fidesz-iroda munkatársa.

A feltételesen meghirdetett pénteki nagygyűlés a szerdai Fidesz-elnökségi ülés témája lesz, a programról és a tervezett kezdési időpontról is csak ezt követően lehet többet megtudni - mondta az [origo]-nak Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

A péntekre tervezett nagygyűlésről Orbán Viktor hétfőn nyilatkozott a Hír Televíziónak, ahol azt mondta, hogy békés rendezvényre számít. "Inkább a rendszerváltáshoz hasonló hangulatú rendezvényre számítok, ahol sokkal több lesz a szellemesség, a frappáns megfogalmazások, a váratlan dramaturgiai elemek, nem pedig egy öklöt rázó tömeget várunk a Parlament elé" - mondta Orbán Viktor.

A rendőrségtől azt az információt kaptuk, hogy a Kossuth tér rendőri biztosításával kapcsolatos teendők még egyeztetés alatt vannak, ezért csak később nyilatkoznak róla.

Tiefenthaler Eszter