Orbán ultimátuma összezárja az SZDSZ-t is

Vágólapra másolva!
Amíg Gyurcsány Ferenc folytatja a reformokat, addig a liberális frakció támogatja, így a pénteki bizalmi szavazáson is mellette voksolnak - egytől egyig ezt állították az [origo] által megkérdezett SZDSZ-es frakciótagok. A kormányfő saját maga ellen kért bizalmi szavazását korrektnek, míg Orbán Viktor ultimátumát elképesztőnek nevezték.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor ultimátuma a jelek szerint egységbe forrasztotta a szabad demokraták frakcióját, az [origo] által megkérdezett liberális politikusok ugyanis két dologban nyilatkoztak azonosan: egyrészt egymást felülmúlva minősítették negatívan a Fidesz-vezér politikáját, másrészt kijelentették, hogy megszavazzák Gyurcsány Ferencet pénteken.

Bíznak Gyurcsányban

"Én már a kormányfő kérése előtt felvetettem a bizalmi szavazás ötletét, így természetesen egyetértek vele" - mondta kérdésünkre Pető Iván. Az SZDSZ volt elnöke szerint a kormánypártok számára kedvezőtlen választási eredmények, valamint a köztársasági elnök beszéde miatt indokolt ez a procedúra. Pető azt állítja, hogy "ez fontos és nem formális lépés", s mint közölte, ő megszavazza Gyurcsányt, s tudomása szerint a szabad demokraták frakciója is hasonlóan voksol majd.

Bár szerda reggel nyolc órakor találkozik a kormányfő az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportjával, Horn Gábor ügyvivő - aki szintén szükségesnek, korrektnek nevezte a bizalmi szavazást - előrebocsátotta: ő is és frakciótársai is megszavazzák pénteken a kormányfőt. Horn szerint ennek azonban van feltétele: a költségvetés rendbetételét és a nagy reformok végigvitelét nevezte ilyennek.

Lakos Imre frakciótag megerősítette, hogy a liberálisok ügyvivőinek hétfő délutáni tanácskozásán kialakult közös álláspont szerint, amíg Gyurcsány határozottan viszi tovább a reformokat, addig mögötte állnak. Kiss Zoltán még nem akarta elmondani, hogy megszavazza-e a kormányfőt a bizalmi szavazáson, azt viszont kijelentette, hogy tartja magát a frakció - Gyurcsány látogatása után hivatalossá váló - döntéséhez.

Eörsi Mátyás azt mondta, hogy ő "bízik a kormányfőben", ezért megszavazza. A politikus jelenleg Strasbourgban tartózkodik, de onnan is biztos benne, hogy frakciótársai is hasonlóan tesznek. Gusztos Péter szintén azt mondta az [origo] kérdésére, hogy ő is, valamint társai is igennel voksolnak pénteken.

Orbán ügyében is egységesek

Ugyanilyen egységes véleményen voltak az SZDSZ politikusai az Orbán Viktor által a kormánypárti többségnek adott ultimátummal kapcsolatban, sőt azt szinte egymást felülmúlva minősítették negatívan. Horn Gábor "elképesztőnek" és "elfogadhatatlannak" nevezte, amivel véleménye szerint a Fidesz elnöke "felrúgta a demokrácia szabályait". Pető Iván - aki épp a bizalmi szavazás részleteit tárgyaló házbizottsági ülés után nyilatkozott - "leninistának" minősítette Orbán politikáját. Azt állította, hogy tipikusan kommunista az a gondolkodás, miszerint a parlamenti eszközök nem megfelelőek a Fidesz vezetőjének, csak az a jó, amit ő akar.

Lencsés Csaba