Tavaszra kikerülhet a csoki az iskolákból

Vágólapra másolva!
Február végéig kell megvizsgálniuk az iskoláknak, hogy mennyire egészségesek a termékek, amelyekből az iskola diákjai választanak, miután életbe lépett az erről szóló rendelet. A szülők és az iskolaorvosok beleszólási lehetőséget kaptak, a büféssel pedig szerződést is bonthatnak, ha nem hajlandó változtatni a kínálaton.
Vágólapra másolva!

Miután átesett az európai uniós egyeztetésen és december végén kihirdették, január 1-jén hatályba lépett az iskolai büfék és áruautomaták kínálatát szabályozó oktatási minisztériumi rendelet. Ezzel kezdetét veszi az a folyamat, amelynek során minden, iskolákban, kollégiumokban jelenleg működő, élelmiszert árusító üzlet és automata üzemeltetési szerződését felül kell vizsgálni február végéig.

Ennek során az intézmények vezetőinek be kell szerezniük az úgynevezett iskola-egészségügyi szolgálat - vagyis az iskolaorvosok és védőnők -, valamint a szülői közösségek véleményét arról, hogy a kapható termékek mennyire felelnek meg az egészséges táplálkozásra vonatkozó ajánlásoknak. Ha a büfés nem működik együtt, és a felhívás ellenére sem hajlandó változtatni a kínálaton, akkor az iskolaigazgató felmondja az üzlet vagy az áruautomata működtetésére kötött megállapodást.

A büfék ügyében a végső szót a szülők mondják ki, és mint arról az [origo] korábban beszámolt, egyes iskolák tapasztalatai szerint ez gondot okozhat. Egy vidéken működő iskola-egészségügyi szolgálat vezetője szerint ugyanis gyakran hallani a szülőktől, hogy "nehogy már valaki megszabja, hogy mit lehet venni a büfében". A büfé-reformban eleinte még bizonyos ételek - így például az édességek - sokkal szigorúbb tilalmazásáról volt szó, később ez változott.

Az [origo] kérdésére, miszerint nem puhult-e fel túlságosan is a szabályozás, Brassói Sándor, az Oktatási Minisztérium főosztályvezető-helyettese azt válaszolta, hogy bár a rendelet kevésbé szigorú, a célját elérte. Ez pedig nem más, mint hogy tudatosítsák az egészséges táplálkozás fontosságát és hogy ebben a gyerekek, a szülők és az oktatási intézmények együttműködjenek. Ráadásul az eredeti, tiltó jellegű koncepció - a szabadpiaci magatartás túlzott korlátozása miatt - a rendelet uniós egyezetésekor úgyis kritikát kapott volna - tette hozzá Brassói.

Arra a kérdésünkre, hogy készült-e előzetes felmérés a lehetséges áremelkedésre vonatkozóan, amit az egészségesebb, jobb minőségű áruk polcokra kerülése jelenthet, a főosztályvezető-helyettes nemmel válaszolt. A drágulás az áfa törvény változása miatt nem valószínű, az elsődleges cél pedig mindenképpen az iskolás gyerekek egészségvédelme - tette hozzá.

Gergely Zsófia