Most nem mondhatja magát győztesnek mindenki

Vágólapra másolva!
A mostani lesz az első olyan önkormányzati választás, ahol összeadják a pártokra leadott összes voksot. Mivel korábban ez nem történt meg, így előfordult, hogy a választásokon mindkét oldal győztesnek kiáltotta ki magát.
Vágólapra másolva!

A pártok idén a korábbiakhoz képest szokatlanul nagy jelentőséget tulajdonítottak az önkormányzati választásoknak. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke többször azt hangoztatta, hogy a voksolást a megszorításokról tartott népszavazásnak kell tekinteni. A kormánypártok ezt elutasították.

A helyzetet bonyolítja, hogy az önkormányzati választások végeredménye a parlamenti választásoktól eltérően korántsem mindig egyértelmű. Az elmúlt ciklusokban - a 2002-es kivételével, ahol az MSZP-SZDSZ koalíció egyértelmű fölénnyel nyert - többnyire az volt jellemző, hogy mindkét oldal a választások győztesének kiáltotta ki magát.

A meglehetősen bonyolult választási rendszer eredményeiből ugyanis a pártok a számukra kedvező eredményeket csemegézgették ki. 1998-ban a Fidesz a megyei listákra leadott szavazatok alapján tekintette magát győztesnek, ezzel szemben az MSZP azt hangsúlyozta, hogy a pártok közül ők nyerték el a legtöbb polgármesteri posztot.

Tóth Zoltán választási szakértő az [origo]-nak azt mondta: a helyhatósági választásoknak azért nem szokott egyértelmű győztese lenni, mivel az egy pártra leadott szavazatokat korábban soha nem összesítették. A meglehetősen nehezen áttekinthető adatbázisban külön kezelték a polgármesterekre, a pártlistákra és a képviselőkre leadott voksokat.

Az Országos Választási Iroda (OVI) szerint idén először azonban konkrétabb lesz a végeredmény: vasárnap már feltüntetik azt is, hogy egy adott pártra összesen hány szavazatot adtak le (ezt közölni fogjuk az [origo]-n is). Így összesítik, hogy hányan szavaznak egy adott párt színeiben induló képviselőjelöltekre, polgármesterjelöltekre, fővárosi kerületi polgármesterjelöleltekre. Valamint összesítik a pártlistákra leadott szavazatokat is, ami a megyei és a fővárosi közgyűlések összetételét határozza meg.

Szabó András