Hiába akarta perelni a miniszter a patikusokat

Vágólapra másolva!
Elutasította a bíróság az egészségügyi miniszter beadványát, amelyben a csütörtöki patikussztrájk jogellenességének megállapítását kérte. A  gyógyszerészek szerint ők nem sztrájkoltak, csak demonstráltak.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság pénteken elutasította Molnár Lajos egészségügyi miniszter beadványát, amelyben a gyógyszerészsztrájk jogellenességének megállapítását kérte. - közölte a Magyar Gyógyszerész Kamara pénteken az MTI-vel. A bíróság a kérelmet mint érdemi elbírálásra alkalmatlant utasította el.

Molnár Lajos szerdán fordult a bírósághoz, mert a kamara csütörtökre szóló "sztrájkfelhívását" jogellenesnek tartotta. A gyógyszerészkamara szerdán jelentette be, hogy csütörtökön a patikusok kétórás figyelmeztető demonstrációt tartanak, így tiltakozva a kormány patikaliberalizációs elképzelései ellen.

Hávelné Szatmári Katalin, a gyógyszerészkamara elnöke a hírre reagálva azt mondta, hogy a Magyar Gyógyszerész Kamara nem hirdetett sztrájkot, tehát azt nem tudja visszavonni. "Arról van szó, hogy háromezer gyógyszerész elhatározta, hogy amennyiben nem ül le velük a miniszter tárgyalni, akkor demonstrálni fog. Ez egy közfelkiáltással hozott döntés" - fogalmazott akkor az elnök.

Az Egészségügyi Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a bíróság nem tartalmi, hanem formai kifogásokat fogalmazott meg, ami a tárca szerint nem megalapozott. A bíróság álláspontja szerint a miniszternek nincs lehetősége a jogellenesség megállapítása érdekében keresetet benyújtani, a tárca értelmezése szerint azonban a sztrájktörvény alapján minden érintettnek joga van keresetindításra. A minisztérium még pénteken fellebbez.

Bujdosó László országos tiszti főorvos szintén keresetet nyújt be a munkaügyi bírósághoz - közölte az Egészségügyi Minisztérium.