Elvontatták a gulyáságyút a Kossuth térről

Vágólapra másolva!
Nem főznek több gulyást a Kossuth téri tüntetők, mert az ÁNTSZ bezáratta a konyhát. "Ezentúl mindenki önellátó lesz" - mondta az egyik szervező. Takács András szerint a rendezvény a kampánycsend alatt politikamentes figyelemfelkeltő tüntetéssé alakul át. A színpadot az MTI szerint lebontották, de újat építenek, az [origo]-nak azonban cáfolták a lebontás hírét.
Vágólapra másolva!

Egy traktor után kötötték és elvontatták azt a verőcei gulyáságyút, amely a Kossuth téri konyha szívének számított. Abban készítették a meleg ételt a tüntetőknek és sok hajléktalannak is. Takács András, a tüntetés egyik szervezője az [origo]-nak elmondta, hogy az ÁNTSZ határozatnak megfelelően bezárták a konyhát a Kossuth téren. Takács hozzátette: innentől kezdve nincs közös főzés, mindenki önellátó.

A színpad azonban áll - cáfolta a színpad lebontásáról szóló értesülést Takács. Az MTI ugyanis arról számolt be délután, hogy a téren új színpadot állítanak fel, miután a régit lebontották és elszállították a szervezők arra hivatkozva, hogy az a gazdák tulajdona, ahogy a melegkonyha is, és mivel az ÁNTSZ bezáratta a konyhát, a gazdák a színpadot is elszállítják a konyhai eszközökkel együtt.

"Szerintem ez csak használ a tüntetésnek: végre megszűnik az ingyen konyha, ezért talán többen lesznek azok, akik komoly szándékkal jönnek ide" - mondta az MTI tudósítójának egy férfi, akit állítása szerint már kétszer is kiraboltak az egy hét alatt, amióta a téren tüntet.

A demonstráció szervezői már szerda éjjel jelezték, hogy a gulyásfőzés megszűnik, mert az ÁNTSZ figyelmeztette őket, nem főzhetnek a Kossuth téren. Csütörtök délelőtt azonban még javában főzték a gulyást két bográcsban. A demonstrálók azt is tervezték, hogy ha nem főzhetnek a Parlament előtt, akkor a polgármesteri hivatal előtt állítják fel a bográcsgulyást.

Kampánycsend alatt is folytatják

Takács András az [origo]-nak elmondta: a rendőrséggel megállapodtak arról, hogy péntek estétől vasárnapig - vagyis az önkormányzati választások előtti kampánycsend idején - politikamentes, figyelemfelkeltő tüntetéssé alakul át a rendezvény. A szervezők annak érdekében, hogy ne sértsék meg a kampánycsendet, felhívták a választásokon induló jelöltek figyelmét, hogy a kampánycsend idején ne mutatkozzanak a Kossuth téren.

A tüntetők terve korábban az volt, hogy kulturális rendezvénnyé alakulnak át, ez ugyanis kampánycsend alatt sem tiltott. Az ilyen rendezvényekhez azonban kellett volna a fővárosi önkormányzat várostervezési és városképvédelmi bizottságának engedélye. Ezt azonban a demonstrálók nem szerezték be, mivel a választások előtt, szerdán volt a testület utolsó ülése, és oda nem nyújtottak be ilyen kérelmet.

Molnár Tamás szervező az MTI-nek ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy minden engedélynek birtokában vannak ahhoz, hogy a budapesti Kossuth téri tüntetés péntek estétől vasárnap 19 óráig - vagyis az önkormányzati választások előtti és alatti kampánycsend idejére - kulturális rendezvénnyé alakuljon át.

A rendőrség akkor sem léphetne közbe, ha politikai rendezvényként folytatódina a kampánycsend alatt a megmozdulás. A vasárnapi választáson vesztes politikusok viszont ebben az esetben megtámadhatják a szavazás eredményét arra hivatkozva, hogy a Kossuth téren tartózkodók befolyásolták a választókat.