Maradnak, és szavalnak hétvégén a tüntetők

Vágólapra másolva!
Mindenképpen a Kossuth téren maradnak a tüntetők a hétvégén, így a választás előtti kampánycsend idején is. A szervezők azonban azt ígérik, hogy senki nem fogja megsérteni a kampánycsendet. Szerdán úgy tűnt, meghiúsult a tüntetőknek az a korábbi terve, hogy erre az időre kulturális rendezvénnyé alakuljon át a megmozdulás, de mint kiderült, direkt nem kértek erre engedélyt. Folytatják a tüntetést, szombat 0 órától a voksolás végéig pedig száműzik a politikát a térről: szavalnak, énekelnek és imádkoznak.
Vágólapra másolva!

Senki nem kért engedélyt az önkormányzat várostervezési és városképvédelmi bizottságától arra, hogy a hétvégén kulturális jellegű rendezvényhez használja a Kossuth teret - tájékoztatta az [origo]-t a bizottság elnöke. Endrédy István elmondta, hogy a szerdai volt a közterület használatról döntő bizottság utolsó ülése a választásokig, így a hétvégén nem lehetnek ilyen programok a téren.

A kereszténydemokrata politikus szerint elviekben ugyan van jogi lehetőség arra, hogy hét végéig mégis kapjanak engedélyt a szervezők egy kulturális rendezvényre, mert rendkívüli bizottsági ülést még összehívhat a főpolgármester vagy a testület elnöke. De mint mondta, gyakorlatilag nincs esély arra, hogy a bizottság a választásokig még összeüljön.

"Nem megyünk a bal-liberálisokhoz"

"Maradunk" - ez volt a tömör válasza a Kossuth téri tüntetés szervezőinek az [origo] kérdésére, hogy mi a tervük hétvégére. Azt is elárulták: szándékosan nem fordultak az önkormányzathoz engedélyért, hogy kulturális rendezvényként jelentsék be a jelenleg még nyíltan kormányellenes, "nemzeti" megmozdulást.

"Először is nem hozzuk magunkat olyan helyzetbe, hogy nemet mondhassanak, és mivel balliberális többségű a bizottság, biztosan ez történt volna" - indokolta a téren megalakított Magyar Nemzeti Bizottság ügyvivője, Takács András a kérelem elmulasztását. Másrészt a szervezők tisztában vannak azzal, hogy ha a bizottság elutasítja a kulturális program megrendezését, akkor a rendőrök a terület gazdájának kérésére kiüríthetnék a teret. Így viszont az október 25-ig engedélyezett politikai gyűlésen még akkor sem léphetnek közbe, ha kampánycsendsértés történik.

A szervezők szerint azonban semmilyen kampánycsendsértő megnyilvánulás nem lesz szombat 0 órától a voksolás végéig. "Nem fogjuk megsérteni a választási törvényt, zene lesz, ökomenikus ima, Babits és Petőfi versek, valamint egy Wass Albert darab előadása - ez csak nem tilos" - közölte a demonstráció moderátora. Dr. Bene Gábor többször hangsúlyozta: a parlament előtt zajló megmozdulás "pártok felett áll, a nemzet rendezvénye, ahol nincs helye agitációnak".

Az [origo]-nak korábban Kolláth György alkotmányjogász azt mondta: nincs, aki garantálni tudná, hogy semmi olyan nem történik a téren, ami alkalmas lehet a választók befolyásolására. A szervezők szerint azonban van garancia: egyrészt ők maguk, mert figyelni fognak mindenre, minden énekre, nyilatkozatra, transzparensre és zászlóra. "Másrészt ezeknek az embereknek itt a téren több esze van, mint Gyurcsánynak és az embereinek" - indokolták a szervezők, miért biztosak abban, hogy nem lesz kampánycsendsértés. Számítanak rá, hogy jöhetnek provokátorok a térre épp azért, hogy "jogszerűtlennek lehessen minősíteni" a demonstrációt, de akkor velük szemben is fellépnek. Mint mondták "úgy kivágjuk innen őket, hogy na'".

Így nem léphet közbe a rendőrség

A Kossuth téren több mint egy hete tüntetők már korábban is azt mondták: a vasárnapi választást megelőző kampánycsend idején is folytatni akarják a demonstrációt. Az egyik tervük az volt, hogy erre az időre - a kampánycsend idején sem tiltott - kulturális rendezvénnyé alakítanák át a kormányellenes megmozdulást. Az ilyen rendezvényekhez viszont mindenképpen kell a terület gazdájának a beleegyezése. A Kossuth tér esetében ez azt jelenti, hogy a Fővárosi Önkormányzat hozzájárulását kell megszerezni, amiről a várostervezési és városképvédelmi bizottsága dönt.

Ha engedély nélkül tartanak a téren kulturális programokat a hétvégén, akkor közbeléphet a rendőrség: a terület gazdájának kérésére eltávolíthatják a jogtalanul ott tartózkodókat. A helyzet azért érdekes, mert ha nem kulturális, hanem továbbra is nyíltan politikai célokért zajlik a kampánycsend alatt a megmozdulás, akkor a rendőrség nem léphet közbe, nem kényszerítheti távozásra a résztvevőket. A vasárnapi választáson vesztes politikusok viszont ebben az esetben megtámadhatják a szavazás eredményét arra hivatkozva, hogy a Kossuth téren tartózkodók befolyásolták a választókat.

Gergely Zsófia