Nevet az álom-kormányon több jelölt

Vágólapra másolva!
A Fideszhez közel álló intézet által összeállított szakértői kormány névsorát nevetségesnek tartja több, a listán szereplő politikus. Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke már hétfőn elhatárolódott attól, hogy miniszterelnöknek jelöljék. Bod Péter Ákos közgazdász szerint pedig az egész felvetés operettszerű, és akár honvédelmi miniszternek is jelölhették volna.
Vágólapra másolva!

Komolytalannak tartja a Nézőpont Intézet által összeállított szakértői kormány névsorát több, a listán szereplő személy. Bod Péter Ákos, akit a Fideszhez közel álló intézet gazdasági miniszternek jelölt, nevetve mindössze annyit közölt az [origo]-val, hogy az érintettek megkérdezése nélküli lista a "válság operett jellegét" tükrözi.

Az Antall-kormány volt iparügyi minisztere szerint szakértői kormányt nem így szokás összeállítani, a politikus szerint ez a módszer leginkább egy társasjátékhoz hasonlít. "Ha már így megy, inkább a honvédelmi tárca érdekelne" - tette hozzá Bod Péter Ákos, akit egyébként áprilisban, a választás két fordulója között miniszterelnökjelöltnek javasolt a Fidesz.

A Nézőpont Intézet a Fidesz felvetése alapján hétfőn adta közre az általuk összeállított szakértői kormány névsorát. Mráz Ágoston, az elemző intézet kutatásvezetője az [origo]-nak elmondta: a javasolt személyeket nem keresték meg, csupán az alapján állították össze a névsort, hogy kik lehetnek azok a személyek, akik a bal- és a jobboldal számára is elfogadhatók lennének.

Bihari Mihály, a az Alkotmánybíróság (Ab) jelenlegi elnöke, akit az intézet kormányfőnek jelölt, hétfőn az Ab szóvivője útján azt közölte: alkotmánybíró nem lehet a kormány tagja. Györgyi Kálmán korábbi legfőbb ügyész, akit az igazságügyi tárca élére szemelt ki az intézet, az [origo]-nak azt mondta: mivel jelenleg Belgiumban tartózkodik, a családjától értesült az ötletről. Györgyi hozzátette: Magyarországnak van kormánya, így egy ilyen névsor csupán néhány ember gondolati játéka.

Surányi György, a CIB Bank elnöke, akit pénzügyminiszternek jelöltek a szakértői kormányba, titkárán keresztül azt közölte az [origo]-val, hogy mivel erről a jegybank egykori elnökét nem értesítették, így ezt nem is kívánja kommentálni. Tulassay Tivadar a SOTE rektora pedig azt felelte az [origo]-nak, hogy soha nem akart, és nem is akar egészségügyi miniszteri pozíciót betölteni.

Szaló Péter, akit az önkormányzati tárca élére jelöltek, arra hivatkozva határolódott el a felvetéstől, hogy jelenleg az önkormányzati minisztérium szakállamtitkáraként dolgozik. Szaló közleményében azt írja, hogy a felvetést etikátlannak tartja.