Szájer szerint külföldön is hazudik Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Hazugsággal vádolta meg a Fidesz európai parlamenti képviselője, Szájer József Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt az Angela Merkel német kancellárral folytatott pénteki tárgyalásai utáni kijelentései miatt. Gyurcsány szerint ugyanis Merkel egyetértett azzal, hogy a kiszivárgott balatonőszödi beszéd bátor szembenézés volt, a Magyar Nemzet szerint azonban a kancellária közölte, a bátor szó nem hangzott el.
Vágólapra másolva!

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy hagyja abba a hazudozást külföldön, és ne próbálja belpolitikai célokra használni diplomáciai tárgyalásait. Szájer a pénteki berlini Gyurcsány-Merkel-találkozó kapcsán vádolta meg hazugsággal a magyar kormányfőt. Gyurcsány Ferenc a találozó után sajtótájékoztatót tartott a berlini magyar nagykövetségen, és azt mondta, a kiszivárgott balatonőszödi beszéd szóba került az Angela Merkel kancellárral folytatott tárgyaláson.

Gyurcsány azt mondta, megkérdezte Merkeltől, ismeri-e a teljes szöveget vagy csak a kiemelt részleteket (a legemlékezetesebbek: "Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon." "Végighazudtuk az elmúlt mésfél-két évet"), és a kancellár azt válaszolta, hogy olvasta az egész beszédet. Gyurcsány elmondása szerint megkérdezte Merkeltől, egyetért-e vele, hogy ez egy bátor szembenézés volt azzal a felelőtlen politikával, amely nemcsak Magyarországon, hanem világszerte gondot okoz, és a válasz igen volt.

A Magyar Nemzet ugyanakkor arról számolt be, hogy a berlini kancellária közlése szerint a "bátor" szó nem hangzott el a beszélgetésen. Szájer József - aki szerint Gyurcsány már több alkalommal hazudott külföldi tárgyalások kapcsán - pedig azt mondta, a nemzetközi diplomáciában meglehetősen ritka és szokatlan, hogy egy baráti országgal folytatott megbeszélés után az egyik fél hivatalosan cáfolja azt, amit a másik a tárgyalásokról kommunikál. Szombaton Danks Emese kormányszóvivő ugyanakkor azt mondta, a miniszterelnök tárgyszerűen adta vissza Angela Merkel német kancellárral folytatott megbeszélésének részleteit.

[origo]/MTI