Gyurcsány továbbra is MSZP-elnök akar lenni

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc továbbra sem akar lemondani, valamint az önkormányzati választások eredményétől függetlenül is indulni akar az MSZP elnöki posztjáért - derül ki abból az interjúból, amit a kormányfő adott a Vasárnap Reggel című lapnak.
Vágólapra másolva!

A Vasárnap Reggel című lapnak adott interjúban Gyurcsány Ferenc elmondta: a héten történt zavargások ellenére sem kíván lemondani. A kormányfő az interjúban azt mondta: a nyilvánosságra került beszéd ellenére, valamint az önkormányzati választások végeredményétől függetlenül is pályázik az MSZP elnöki posztjára.

A kormányfő az esetleges bocsánatkérést firtató kérdésekre azt mondta: Sólyom László államfő arra kérte, hogy ismerje el, semmilyen cél nem igazolhatja, hogy bárki kockáztassa a demokráciába vetett bizalmat. Gyurcsány szerint a múlt héten nyilvánosságra került beszéd - amiben a kormányfő elismerte, hogy hazudott - maga az elismerés és a szembesítés.

A kormányfő szerint a politikai elit egészének volt a színjátéka az, ami 16 éven keresztül történt, és ez a magatartás túlélési sémája lett az ország többségének. Gyurcsány hozzátette: így "ez nem lehet pusztán az én önmarcangolásom." A beszédben használt obszcén szavakról a kormányfő azt mondta, azzal nem sérteni, nem bántani akart, hanem felrázni.

A beszéd azon részével kapcsolatban, hogy négy évig nem csináltak semmit, a kormányfő elmondta: autópályák épültek, létrehozták az önkéntes haderőt, bevezették a bolognai folyamatot, igazságosabbá tették a családtámogatást. Hozzátette: azokat a strukturális reformokat, amelyek átalakítják a hétköznapi viszonyokat viszont nem csinálták meg. Erre vonatkozik az önkritika - mondta a kormányfő.

Gyurcsány szerint, amikor valaki azt mondja a házastársának egy veszekedés után: drágám, semmit nem ér az életünk, nyilvánvaló, hogy nem szó szerint érti a dolgot, hanem rá akarja venni őt a változtatásra. "Amikor én azt mondom a párttársaimnak: Nem értitek, hogy hazudtunk? Akkor azzal azt mondom, hogy nem voltunk elég bátrak a legigazabbat mondani - fogalmazott a kormányfő.