Osztrák botrányba keveredtek magyar kormánypártok

Vágólapra másolva!
A magyar kormánypártok a szereplői egy ausztriai botránynak. Egy képviselőjelölt állítja, hogy a magyar autópályaépítésben részt vett Strabag pénze egy osztrák cégen keresztül az MSZP illetve az SZDSZ kasszájában landolt. Ezt azonban az érintett pártok cáfolják, és a vádakat az ausztriai választási kampánynak tudják be.
Vágólapra másolva!

A Die Presse nevű osztrák konzervatív lap kezdett el foglalkozni a szövevényes üggyel egy független képviselőjelölt, Hans-Peter Martin állításai alapján. A politikus állítja, hogy az M5-ös autópálya építésében résztvevő Strabag 2004-ben 15 millió eurót utalt át jutalékként egy Eurocontact nevű cégnek, amely aztán a pénzből magyar pártokat - azon belül is különösen a kormányzó szocialistákat - támogatott.

Az Eurocontact egyik korábbi társtulajdonosa és ügyvezetője, Alexander Zach tagadta ezt, és azt állította, hogy a kormányzó magyar szociáldemokratáknak nem adtak adományt, hanem csak a magyar liberális pártnak, az SZDSZ-nek, és azt is csak 150-200 ezer euró közötti nagyságrendben. Zach maga is politikus, az osztrák Liberális Fórum elnöke, de a mostani választáson a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) listáján indul.

A Die Presse pénteki számában dokumentumokat is közölt. Például egy faxot, amely szerint Zach személyesen küldte meg az M5-ös projekttel kapcsolatos számlát a Strabagnak, ami a lap szerint azt bizonyítja, hogy tudott a magyarországi ügyletekről. A lap közölt egy eurocontactos belső feljegyzést is, amely szerint nem az M5-ös volt az egyetlen olyan projekt, amelyben az Eurocontact a Strabagnak dolgozott. A feljegyzésben szerepel ugyanis egy 6,7 millió euró nagyságrendű jutalékösszeg "Autópályák" megnevezéssel, valamint egy kórházzal kapcsolatos 885 ezer eurós tétel.

Az osztrák lap egészen nyilvánvalónak nevezte, hogy legalább a pénz egy részét magyar politikai pártoknak szánták. Az emlékeztetőben megemlítenek egy bizonyos Puch urat, - aki "elégedetlen" és "máris szeretné átutaltatni a pénzt". A lap szerint nyilvánvalóan Puch Lászlóról, a kormányzó MSZP akkori pénztárnokáról van szó.

A Die Presse szerint a Strabag elismerte, hogy a 15 millió eurós jutalékot fizetett ki öt év alatt Eurocontactnak. Hans-Peter Haselsteinernek, a Strabag tulajdonosának a kifejezett kívánsága pedig az volt, hogy az Eurocontact a honoráriumának egy részét "a magyarországi politikai demokrácia támogatása érdekében pártközeli egyesületeknek és intézményeknek adományozza". A Strabag szóvivője szerint nem lehet tudni, mekkora összeget kapott a magyar címzett.

Fényi Tibor, a Strabag magyar leányvállalatának kommunikációs igazgatója a Világgazdaságnak nyilatkozva azt mondta, cégének nincs tudomása arról, hogy a multinacionális konszern központja kivel milyen szerződést köt.

A pártok szerint egy szó sem igaz

Az ügyben érintett magyar pártok ugyanakkor mindent tagadnak. Az MSZP pénteken közleményt adott ki, amelyben határozottan állítja, nem kért és nem kapott semmilyen támogatást sem a Strabagtól, sem az Eurocontacttól. A szocialisták közölték, mivel Ausztriában is választási kampány zajlik, az értesülést az osztrák belpolitikai folklór részének tekintik.

Az SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor sajtótájékoztatón utasította vissza az állításokat. Kijelentette, az SZDSZ-hez és a párt alapítványához, a Szabó Miklós Alapítványhoz nem érkezett semmilyen pénz sem a Strabagtól, sem bármely más osztrák vállalkozástól. Kuncze is az osztrák választási kampánnyal magyarázta, hogy a vádak felmerültek.

Csillag István, aki az állítólagos tranzakció idején a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumot vezette, az [origo] kérdésére azt mondta, ő sem ismeri Zachot, és nincs tudomása az SZDSZ pénzügyeiről, hiszen nem tagja a pártnak. Hozzátette, a Strabag az egyik legnagyobb építőcég, egyáltalán nem véletlen, ha megnyer közbeszerzési pályázatokat.

Az SZDSZ pénzügyi beszámolóiban valóban nem található adományozóként sem Zach, sem az Eurocontact neve. Szerepel azonban az osztrák liberális háttérintézmény, a Liberales Institut Österreich, amelynek egyik vezetője Zach, és amely 2003-ban 24, 2004-ben 68 millió forintos (kb. 270 ezer euró) támogatást adott a magyar pártnak. Az [origo] megkereste az intézetet, hogy megtudja, a támogatásnak van-e bármilyen köze a Strabag pénzéhez, egyelőre azonban nem adtak választ.

[origo]/MTI