Rendőri túlkapások miatt aggódnak a jogvédők

Vágólapra másolva!
Jogvédők az arányosság elvének betartására figyelmeztették csütörtökön a rendőröket, miután több beszámoló szerint túlkapások történtek az elmúlt éjszakák utcai zavargásain. Akivel szemben alaptalanul léptek fel a rendőrök, esetleg jogellenesen bántalmazták, annak joga van panaszt tenni. A rendőrség azt ígéri: minden esetet ki fognak vizsgálni.
Vágólapra másolva!

Csütörtök délután két jogvédő szervezet, a Magyar Helsinki Bizottság (MHB) és az Amnesty International (AI) is közleményben figyelmeztetett arra, hogy a jogszerűség és arányosság elvét kiélezett helyzetben is tiszteletben kell tartani a rendőri intézkedések során.

Mindkét szervezetet aggasztja, hogy az elmúlt éjszakák során a rendőrség túlzott erőt alkalmaz Budapesten az erőszakossá vált tüntetések során - erről tanúskodnak a beszámolók, a sajtófotók és videofelvételek. Az AI közleménye szerint szeptember 19-én egy újságírót például gumibottal fejbe vágtak annak ellenére, hogy felmutatta a rendőröknek sajtóigazolványát.

A jogvédők kitérnek arra közleményeikben, hogy a rendőrség kötelessége a rendbontás megfékezése, valamint az emberek és a tulajdon biztonságáról való gondoskodás, ugyanakkor az arányosság követelményét is tiszteletben kell tartaniuk. Az AI sürgette a magyar hatóságokat, gondoskodjanak arról, hogy ez valóban így történjen.

A Helsinki Bizottság emellett megjegyezte, hogy megértik a rendőrök elkeseredettségét a bajtársaik által elszenvedett sérülések miatt. A szervezet szerint fontos, hogy a rendőrség tájékoztassa a lakosságot, érkeztek-e a rendőri fellépésekkel kapcsolatban panaszbejelentések, továbbá a törvényi előírásoknak megfelelően adjon tájékoztatást a hozzátartozóknak az előállítottak hollétéről.

Az események kapcsán ki kell vizsgálni a rendőrség által elkövetett esetleges túlkapásokat is, és el kell marasztalni az aránytalanul súlyos erőszakot alkalmazó rendőröket - áll a Helsinki Bizottság közleményében. Bene László országos rendőrfőkapitány csütörtöki sajtóértekezletén szintén azt mondta: ha valakivel szemben alaptalanul lépnek fel a rendőrök, annak joga van bejelentést tenni.

Az [origo] Garamvölgyi Lászlótól, az ORFK szóvivőjétől úgy tudja: eddig még egyetlen írásos panasz sem érkezett, de szóban már jeleztek ilyen esetet. "Minden egyes esetet ki fogunk vizsgálni" - mondta Garamvölgyi, aki arra kéri az érintetteket: tegyenek írásos panaszt.