Vágólapra másolva!
Az [origo] olvasói teljesen megosztottak abban a kérdésben, hogy le kellene-e mondania a miniszterelnöknek azután, hogy nyilvánosságra került az a hangfelvétel, amin beismerte, hogy az elmúlt másfél-két évben hazudtak. A Gallup által készített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 43 százaléka elengedhetetlennek tartja, hogy Gyurcsány távozzon a kormányból.
Vágólapra másolva!

Az [origo] rögtön azután az olvasóihoz fordult, hogy kiderült, Gyurcsány egy májusi MSZP-frakcióülésen elismerte, hogy az elmúlt másfél-két évben hazudtak. A kormányfő később úgy magyarázta mondatait, hogy elege lett a rendszerváltás óta tartó folyamatos hazudozásból, és ennek akar most már véget vetni. Azt kérdeztük olvasóinktól, hogy véleményük szerint le kell-e ezután mondania a miniszterelnöknek.

Olvasótáborunk teljesen megosztott a kérdésben, gyakorlatilag ugyanannyian gondolják, hogy Gyurcsánynak mennie kell - 47,2 százalék -, mint ahányan azt mondják, maradjon posztján a miniszterelnök. Utóbbi választ az olvasók 48,4 százaléka adta. A maradék 4,4 százalékot nem érdekli a dolog.

A Gallup telefonos közvélemény-kutatása szerint a relatív többség Gyurcsány Ferenc kormányfő távozását tartja elengedhetetlennek. A kormányfő lemondását követelő tüntetők egy részének erőszakossá fajuló fellépése és a Magyar Televízió székházának ideiglenes "elfoglalása" nem változtatott érdemben az ország lakosainak hétfőre kialakult álláspontján: továbbra is a megkérdezettek 57 százaléka tart szükségesnek valamilyen politikai következményt a kiszivárgott Gyurcsány-beszéd nyomán, és a megkérdezettek 43 százaléka szerint Gyurcsánynak le kellene mondania. Lemondását 38 százalék nem tartja szükségesnek.

A Medián - a hvg megbízásából - az MTV elleni támadásról is kérdezte az embereket. A közvélemény nagyobb részét (57 százalékát) meglepte, hogy ennyire elszabadultak az indulatok, bár 43 százalék úgy véli, hogy tulajdonképpen számítani lehetett erre. Mindezért a relatív többség a miniszterelnököt teszi felelőssé. Ugyanakkor a "Szabadság téri csata" után csökkent azoknak az aránya, akik szerint a történtek miatt Gyurcsánynak le kellene mondania: hétfőn még 52 százalék volt ezen a véleményen, kedden már "csak" 45 százalék.