Forradalomról kérdeznek a gyerekek

Vágólapra másolva!
A legtöbb fővárosi iskolában készülnek rá a tanárok, hogy a gyerekek kérdéseket tesznek fel az éjszakai zavargásokkal kapcsolatban, egy belvárosi iskola nyolcadikosai például arra voltak kíváncsiak, hogy forradalom zajlik-e. A pszichológus azt tanácsolja a szülőknek, hogy gyerekeikkel együtt nézzék meg a híradót és beszélgessenek az ott látottakról. A gyerekek attól ijednek meg a legjobban, ha szüleiken félelmet látnak.
Vágólapra másolva!

"Első nap azt kérdezték, hogy forradalom van-e" - mondta az [origo]-nak Szontagh Pál, a VIII. kerületi Vajda Péter Általános Iskola igazgatója arra a kérdésünkre, hogy a diákok érdeklődnek-e az elmúlt napok eseményeiről. Az igazgató nyolcadikosoknak tartott történelemórát, amikor a kérdés felvetődött. A tanár azt felelte a gyerekeknek, hogy a forradalom mindig egy elnyomó hatalom ellen irányul, jelenleg pedig egy demokratikusan megválasztott kormány van hatalmon.

"A ti autótokat is összetörték?"

A zavargások későbbi napjain pedig az volt a fő téma, hogy milyen sok szemét maradt az utcákon a randalírozók után, illetve arról érdeklődtek a gyerekek egymástól, hogy "a ti autótokat is összetörték-e?" - mesélte az iskola vezetője.

Az igazgató egyébként hétfőn külön felhívta a tanárok figyelmét a választások előtt elkészített etikai kódexük betartására, melyben teljes politikamentességet vár el a tanároktól. Sőt, a tanároknak lehetőleg mindent meg kell tenniük annak érdekében is, hogy a gyerekek se hangoztassák szüleiktől átvett politikai nézeteiket.

Az V. kerületi Hild József Általános Iskola igazgatónője hétfő óta a szokásosnál korábban megy be a Kossuth tér közelében lévő iskolába, hogy meggyőződjön róla, minden rendben van-e, nem kell-e valamilyen rendkívüli intézkedést hoznia, de eddig nem került sor ilyesmire. A gyerekek közül csak kevesen maradtak ki a héten az iskolából, bár az igazgatónő szerint minden szülőnek "szíve joga", hogy egy-két napra ne engedje iskolába a gyerekét. "Mi annyit mondunk nekik, hogy vigyázzanak magukra, egyenesen haza menjenek iskola után" - mondta az [origo]-nak Rajnainé Sima Etel igazgató.

Ha a gyerekek a tanárokhoz fordulnak, beszélgetnek velük a tüntetésekről, zavargásokról, de az V. kerületi általános iskola igazgatója szerint ebben a kérdésben a szülőknek nagyobb hatásuk van a gyerekekre.

"Apu, te kimennél tüntetni?"

Érdemes megnézni együtt a híradót még akkor is, ha egyébként nem szokták nézni a gyerekek - tanácsolta a szülőknek Benda Viktóra gyerekpszichológus. Szerinte ugyanis az iskolában úgyis mindenki erről beszél, és jobb, ha otthon is szóba kerül a téma. Napközben pedig szükségtelen elkerülni azokat a környékeket, ahol éjjel zavargások voltak, mert a gyerekek csak megijednek tőle, ha azt látják, hogy a szülők félnek egy bizonyos környékre menni.

A szülők akkor járnak el a legjobban, ha őszintén válaszolnak például olyan típusú kérdésekre, hogy "Apu, te kimennél-e tüntetni?" - mondta a gyerekpszichológus. Szerinte a gyerekeket ugyanolyan mértékben kell beavatni politikai témákba, mint amennyire korábban is beavatták őket a szülők.

Tiefenthaler Eszter