Lemondott tüntetéseket szerveznek újra

Vágólapra másolva!
Két hivatalosan lemondott rendezvényt is meg akarnak tartani a fővárosban. Egy honlapon a csütörtökre tervezett, de a diákok szervezete által lemondott, tandíjellenes gyűlésre hívnak ismeretlenek, míg az iwiw-en a - szintén lemondott - pénteki critical masst szervezik. A diákok demonstrációjának helyszínén egyelőre nagyon kevesen vannak - számolt be róla tudósítónk. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szolidarít, míg a Critical Mass hivatalos szervezői elítélik az önállósult biciklistákat.
Vágólapra másolva!

"A HÖOK lemondta a demonstrációt, de mi ott leszünk" - áll egy, az interneten frissen megjelent honlapon. Az aláírás nélküli felhívás szerint nem a tandíj ellen tüntető diákoknak kell visszavonulniuk a "huligánok éjszakai randalírozása" miatt, ezért békés tüntetésre hívta a hallgatókat csütörtök 17 órára, a tiltakozás eredeti helyszínére, vagyis az Alkotmány utcába.

Az [origo] helyszíni tudósítója este negyed hatkor arról számolt be, hogy a BGF épülete előtt, az Alkotmány utcában körülbelül tizenöt ember állt a tüntetést szervező Hallgatói Hálózat képviseletében. Transzparenseket nem hoztak magukkal, viszont volt náluk egy gitár és egy erősítő. Nemsokára átvonultak a Gödörhöz, a Deák Ferenc térre. Csatlakoztak hozzájuk még néhányan, körülbelül öten. Este hat óra táján zenét hallgattak, borozgattak és felolvasásokat tartottak.

Tudósítónk találkozott az Alkotmány utca sarkánál olyan fiatalokkal is, akik a tüntetésre készültek, de mivel csak nagyon kevés embert láttak a meghirdetett helyszínen, visszafordultak.

Schőberl Márton, a HÖOK elnökségi tagja az [origo]-nak elmondta: személyesen is látta már az oldalt. Schőberl megerősítette Ekler Gergely HÖOK-elnök tegnapi nyilatkozatát, miszerint szolidaritásukat fejezik ki mindazon diákkal, akik békés tüntetésen "tiltakoznak a hazugságok ellen". Mint mondta, miután a HÖOK hivatalosan elhalasztotta a tandíj elleni demonstrációt, a továbbiakért őket semmilyen felelősség nem terhelheti. "Attól, hogy mi nem tudjuk garantálni a rendezvény biztosítását, még nem tilthatjuk meg, hogy a diákok békésen kimenjenek a Kossuth térre vagy bárhová" - szögezte le.

Az iwiw közösségi portálon is megindult az újraszervezés: az egyik apróhirdető például az eredetileg péntekre tervezett Critical Mass biciklistüntetést szeretné mégis megtartani. "Csak mert vandálok is tüntetnek, nem vehetik el tőlünk a Critical Mass-t! A magyar Critical Mass 2006. szeptember 19-ig egyedülálló volt. Tízezrek legális, bejelentett felvonulása. Nem kell és nem fogunk fél évet várni a következőre! Nem kell és nem fogunk arra várni, hogy megszervezzék nekünk!" - áll a felhívásban.

Az apróhirdetés kapcsán az eredeti Critical Mass egy szervezője is megszólalt, rossz ötletnek és felelőtlenségnek nevezte az újraszervezés ötletét. Mint mondja, a szervezők több éves, áldozatos munkáját tehetik tönkre azok, akik kimennek a spontán szerveződésre. A hozzászólók többsége ezzel egyetért, és megpróbálja lebeszélni az embereket a csatlakozásról, ám akadnak olyanok is, akik szerint pár vandál miatt nem szabadna lemondani a rendezvényt.

A hirdetéshez tartozó, "Minden nap Critical Mass" fejlécű honlap gazdája egy anarchia-jellel díszített térképet is közöl a tervezett útvonallal, amely a Városligettől az Andrássy úton indul el, majd az Erzsébet híd-Attila út-Budai alsó rakpart útvonalon tér vissza a Lánchídhoz, onnan pedig a Városligethez. A felhívásban az áll, hogy a tüntetés a forgalom részeként történne - ennek azonban ellentmond már az a tény is, hogy a Lánchídon tilos biciklivel közlekedni. A rendezvény hivatalos honlapján, a criticalmass.hu-n lévő legújabb bejegyzésben a szervezők újból megerősítik, hogy nem lesz biciklis felvonulás. "Azt kérjük mindenkitől, hogy bármennyire bántja a dolog, ne szervezzen aznap hasonlót, és ne menjen ki az Újpesti rakpartra sem" - írják.

Mindkét tüntetést hivatalosan lemondták, így nem is lesznek megtartva - közölte a BRFK kommunikációs osztálya. Mint az [origo]-nak elmondták, nem készülnek arra, hogy valakik mégis megkezdik a demonstrációkat, de "ha szükség van rá, a rendőrség reagálni fog".

A Critical Mass szervezői kedden, a tandíj elleni tüntetés szervezői szerdán jelentették be, hogy elmarad a rendezvényük. A szervezők mindkét esetben arra hivatkoztak: jelen helyzetben nem tudják garantálni a rendezvényekre látogatók biztonságát, és félnek az esetleges incidensektől. A biciklis tüntetést fél év múlva, a hallgatói tiltakozást két hét múlva tartanák meg, előbbire több mint 30 ezer, utóbbira több mint 10 ezer embert várnak.