Orbán Gyurcsányt okolja az erőszakért

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor személyes felelősséget nem érez a hétfő éjszakai ostromért, a Fidesz elnöke Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt tartja felelősnek a történtekért. Orbán elítélte az erőszakos fellépést, de azt is mondta az MTV Este című műsorában, hogy ki kell állni a hazugság ellen, az embereknek nem kell visszahúzódniuk a házaikba.
Vágólapra másolva!

Nem érezte szükségét Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, hogy hétfőn este megszólaljon - derült ki az MTV Este című műsorában elhangzott interjúból. Orbán hétfőn késő este érkezett haza Brüsszelből, majd éjjel fél kettőkor kezdte nézni az ostrom tévés közvetítését. Orbán úgy vélte, hogy először a köztársasági elnöknek kell megszólalnia, ezért amikor megtudta, hogy Sólyom László délelőtt nyilatkozik, délutánra hívott össze sajtótájékoztatót.

A Fidesz elnöke személyes felelősséget nem érez a hétfő esti erőszakossá vált tüntetésért, Orbán szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a felelős a történtekért. A Fidesz elnöke szerint törvényszerű, hogy az emberek "nem tapsolták meg", hogy a nyilvánosságra került hangfelvétel által fény derült rá, hogy hazugságra épült a kormány kampánya és ezt Gyurcsány Ferenc ráadásul büszkén vállalta.

Orbán megerősítette, hogy elítéli az erőszakos cselekményeket, de hozzátette: a hazugság ellen ki kell állni mindenkinek, és nem arra kérik az embereket, hogy húzódjanak vissza házaikba.

"Számunkra a legfontosabb az október elsejei választás" - mondta Orbán, aki szerint a jelenlegi kormánynak nem volt felhatalmazása arra, amit tett a megszorító csomag bevezetésével. Szerinte az emberek az október elsejei választásokon szavazhatnak majd először nyitott szemmel, vagyis a tények ismeretében.

Orbán megismételte, amit délutáni sajtótájékoztatóján mondott, hogy ha az önkormányzati választáson bebizonyosodik, hogy a magyarok többsége ezt szeretné, a szocialista pártnak meneszteni kell a miniszterelnököt, majd korlátozott mandátumú szakértői kormánynak kell átvennie a kabinet munkáját. Azt is hozzátette, hogy ha ez nem október elején következik be, akkor majd később történik ugyanez, mert a megszorító csomagnak nincs társadalmi elfogadottsága.

A vasárnap nyilvánosságra került májusi hangfelvételről Orbán Viktor elmondta, hogy ő is vasárnap hallott először róla.