Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc kedden hosszasan értékelte az elmúlt napok eseményeit. Azt mondta, ami most történt az "nem forradalom, nem 1956, ez megcsalása nagyszerű nemzeti történelmünknek". Mivel szerinte a koalíció támogatja, ezért most biztosabb benne, mint valaha, hogy folytatni akarja eddigi politikáját, ami arról szól: csináljanak egy jobb Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kedden délután nyilatkozott az elmúlt napok eseményeiről. Azt mondta, elfogadhatatlan ami történt, hogy megsebesítettek rendőröket. Szerinte ugyanis ami most történt az "nem forradalom, nem 1956, ez megcsalása nagyszerű nemzeti történelmünknek. 1956 nem játékszer." Hozzátette: a harmadik Magyar Köztársaság parlamentjének felelős kormány kritikája senkinek nem ad felhatalmazást arra, hogy magyar emberekkel megküzdjön, nemzeti intézményekbe betörjön, bűncselekményeket kövessen el.

A miniszterelnök szerint amit a rendbontók tettek, az "visszaélés a nemzet jószándékával, bemocskolása a nemzet közös történelmi örökségének". Hozzátette: nem lát okot, ami igazolhatná ezt a fajta brutalitást. Közölte azt is, hogy szégyelli magát azok nevében is akik Magyarországról a világban ilyen képet keltenek.

Beszédében megvédte a rendőrséget is, azt mondta, fontos, hogy "ezek a fiúk érezzék, szükség van rájuk". Emellett ugyanakkor azt is megállapította: hétfőn este a rendőrség nem tudta megvédeni a tévészékházat.

Megerősítette, hogy továbbra is kiáll a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, de megjegyezte: arra kér mindenkit, rendbontásban ne vegyen részt. Közölte, hogy minden támogatást megad a rendőrségnek, hogy a leghatározottabban fenntartsák a rendet törvényes keretek között.

Az ötpárti nyilatkozatról azt mondta, örül, hogy ezt elfogadták, szerinte ez a jó irányba tett helyes lépés, de ez még nem elég. A tervezett parlamenti vita ugyanis elmaradt. Gyurcsány azt mondta, szerinte határozottan megnyugtatná Magyarországot, ha a magyar politikai élet befolyásos szereplői egyértelmű és határozott mondatokban foglalnának állást, mi történt és ez miért következett be.

A kormányfő szerint a koalíció részéről egyértelmű a támogatás, ezért folytatni akarja azt a politikát, ami arról szól: csináljanak egy jobb Magyarországot. Soha nem voltam biztosabb abban: ezt az utat kell járni - mondta.

A nyilvánosságra került beszédéről azt mondta: "nem okozott felhőtlen örömöt, hogy a beszéd a maga nyersességében nyilvánosságra került. Stílusa, jelzői nem állnák ki egy nyilvános beszéd formáját. De mindenki számára érzékelhetővé tette: nekem ez a politikám, nincs "B" változat. Erre tettem fel politikai életemet. Új Magyarország, vagy nem szabad nekem ezt csinálni. Én egy küzdős fajta vagyok és küzdeni fogok érte - közölte.