Anarchisták miatt zárhatták le az ELTE-t

Vágólapra másolva!
Lezárták az ELTE két egyetemi épületblokkját kedden két órától, a bölcsészkar dékánja pedig egynapos szünetet hirdetett. A hivatalos egyetemi közlemény szerint a rendkívüli intézkedésre azért volt szükség, mert egy "egyetemen kívüli azonosítatlan szerveződés" rendezvényétől kellett megóvni az épületeket. A kar dékánja az [origo]-nak azt mondta: anarchista fiatalok megmozdulásáról van szó.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli dékáni szünetet hirdetett kedden Dezső Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja. A szünet alatt, kedd délután 14 órától 24 óráig az egyetem két épületegyüttesét, a Trefort kerti és az Ajtósi Dürer sori campusok területét lezárták, ide senki, így a hallgatók sem mehetnek be. Az [origo] helyszínen tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy a kapukat lelakatolták, az épületekben két óra óta diákok már egyáltalán nincsenek, pár tanár még benn maradt.

Az intézkedés oka, hogy egy "egyetemen kívüli azonosítatlan szerveződés" által meghirdetett rendezvény miatt veszélybe kerültek a kar épületei - derül ki abból a dékáni közleményből, amellyel az egyetem vezetése tudatta a diákokkal, hogy hagyják el délutántól az egyetemi épületeket. Az [origo] helyszínen tartózkodó munkatársa szerint a diákok körében már délelőtt elterjedt az a hír, hogy egy "anarchista csoport" miatt van szükség erre a lépésre.

Az [origo]-nak sikerült kapcsolatba lépni azzal a diákszervezettel, amely kedd este 18 órára egy vitafórumot tervezett állításuk szerint a tandíjról, a felsőoktatás átalakításáról. A Hallgatói Hálózat elnevezésű csoport szerint a kar vezetése ürügyként használja fel a hétfői huligán vandalizmust egy korábban bejelentett diákgyűlés megakadályozására. Ennek ellenére egy másik helyszínre összehívták a diákokat, hogy kiálljanak a vélemény-nyilvánítási joguk mellett.

Dezső Tamás dékán az [origo]-nak tagadta, hogy összefüggés lenne a hétfő éjszakai tüntetések és az egyetem lezárása között, mint mondta, a rendkívüli intézkedésről már hétfő délután döntés született. Ennek alapjául valóban a Hallgatói Hálózat nevű szervezet - a dékán szerint be nem jelentett - rendezvénye szolgált Dezső szerint. A dékán a szervezetet anarchistának minősítette, de hozzátette: 15-20 magát anarcho-szindikalistának valló fiatalról van szó, akik "olvastak pár cikket az anarcizmusról és most annak nevezik magukat", ugyanakkor - mint mondta - nem különösebben veszélyesek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kérdésünkre elmondta, hogy nincs tudomásuk sem a rendezvényről, sem a kar intézkedéseiről, hozzájuk erről jelzés nem érkezett.