Beismerte a gyilkosságot az MDF-jelölt

Vágólapra másolva!
Az MDF Somogy megyei listavezetője beismerte, hogy ő végzett péntek este a 34 éves marcali férfival, egykori üzleti partnerével. A rendőrség már szombat hajnalban őrizetbe vette a politikust, aki még aznap lemondott listavezetői helyéről.
Vágólapra másolva!

Beismerő vallomást tett Szabó Gyula, az MDF Somogy megyei listavezetője, aki péntek este nyolc óra körül, a Marcali melletti ipartelepen, az áldozat autójában hat lövéssel végzett egy 34 éves helybeli férfival, akivel üzleti kapcsolatban állt.

Az ügy részleteit kedden ismertette a rendőrség Kaposváron. Az 50 éves mezőgazdasági vállalkozó korábban már többször üzletelt az áldozattal. Utoljára egy 10 millió forintnál is drágább autó, egy BMW X5-ös megvásárlásáról állapodtak meg. A meggyilkolt férfi külföldről hozta volna be a járművet a vállalkozó megbízásából, amire előzőleg 3 millió forintot át is adott.

Ennek az állításnak a valódiságát vizsgálják, ugyanis a pénz átadásáról semmiféle írásos bizonyíték nincs - jegyezte meg Buzás László, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályvezetője. A gyanúsított vallomása szerint pénteken este a férfi újabb 3 millió forintot kért, s miután azt a választ kapta, hogy nem tud több pénzt kapni, életveszélyesen megfenyegette megbízója családját. Ezt követően dördültek el a lövések, mintegy 2-3 méter távolságból, mindegyik az áldozat felsőtestét érte.

A rendőrség egy, a lövéseket halló helybeli lakos bejelentése alapján fél órán belül értesült a történtekről, forró nyomon csaknem félszázan kezdték el a bűncselekmény felderítését. Az áldozatnál talált telefon híváslistája alapján szombaton hajnalban jutottak el a gyanúsítotthoz, akinél házkutatást tartottak. A férfi előbb megmutatta a helyszín közelében eldobott fegyvert, majd őrizetbe vételét követően a rendőrségen beismerő vallomást tett.

A vállalkozót a környezete nyugodt emberként jellemezte. A rendőrség nem talált bizonyítékot azokra a sajtóban megjelent értesülésekre, melyek szerint tartozás állt volna a gyilkosság hátterében. Arra sem utal semmi, hogy a politikus biztosítási csalást követett volna el, s ezzel zsarolta volna az áldozat. Herke Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója ezzel kapcsolatosan azt mondta: egy éve valóban leégett a vállalkozó gabonatárolója, a szakértői vizsgálat azonban még nem zárult le.

A gyanúsított állandóan a kocsijában tartotta a gyilkos fegyvert, engedélye azonban nem volt rá. Buzás László az áldozat életvitelével kapcsolatosan elmondta: a férfi csalás és zsarolás miatt többször volt büntetve.

A gyanúsított nem csak az MDF somogyi listavezetője volt, hanem marcali önkormányzatának képviselője, egyben az októberi választáson jelöltje is. A Magyar Demokrata Fórum szombaton elhatárolódott az esettől, Szabó Gyula még aznap lemondott listavezetői helyéről. Az emberölés elkövetéséért kiszabható büntetés általában öt-tíz év.