Gallup: A lakosság csaknem fele lemondatná Gyurcsányt

Vágólapra másolva!
A lakosság több mint fele szerint következményekkel kell járnia annak, hogy a kormányfő a vasárnap nyilvánosságra került felvételen beismerte, hogy hazudott - derül ki a Gallup felméréséből. A megkérdezettek 43 százaléka szerint Gyurcsány Ferencnek le kéne mondania, 41 százalék szerint pedig új választásokat kéne kiírni.
Vágólapra másolva!

Hétfőn estig a magyar lakosság 91 százaléka értesült arról, hogy a Gyurcsány Ferenc kormányfő a választások után zárt körben azt mondta, "végighazudtuk az utolsó másfél-két évet" - derül ki a Gallup közvélemény-kutatásából.

A megkérdezettek kétharmada - 59 százaléka - szerint a beszédnek kell, hogy legyenek politikai következményei. A lakosságnak ötöde - 21 százaléka - gondolja ennek ellenkezőjét.

43 százalék úgy véli, hogy Gyurcsány Ferencnek le kell mondania, és az államfőnek új miniszterelnököt kell jelölnie. Főként a fiatalok gondolják azt, hogy a kormányfőnek távoznia kell, közülük minden második - 53 százalék - vélekedik így.

Tíz felnőttből négy - 41 százalék - úgy gondolja, hogy a jelenlegi helyzetben új választásokat kellene kiírni. A lakosság harmada - 36 százalék - szerint az ellenzéknek kellene konstruktív bizalmatlansági indítványt beterjeszteni, 33 százalék szerint pedig a miniszterelnöknek bizalmi szavazást kellene kérnie a parlamentben.

Csupán minden negyedik felnőtt - 26 százalék - ért egyet azzal, hogy ismét a koalíciónak kellene új miniszterelnököt javasolnia, míg a lakosság csaknem fele - 47 százalék - határozottan ellenzi ezt.