Demszky-győzelmet jósol a Marketing Centrum

Vágólapra másolva!
Erősödni fog ugyan a fővárosban a Fidesz, de arra nem lesz képes, hogy átvegye a vezetést a kormánypártoktól az önkormányzati választáson - állítja a Marketing Centrum legfrissebb felmérése. A szeptemberi adatok alapján készült közvélemény-kutatás adatai szerint - szemben más felméréssel - Demszky Gábor jócskán megelőzi Tarlós Istvánt, és a fővárosban nyerésre állnak a koalíciós pártok.
Vágólapra másolva!

A Marketing Centrum legutóbbi felmérése szerint olyan tetemes előnye van a jelenlegi főpolgármesternek, hogy ha csak nem történik valami váratlan dolog, Demszky Gábort ismét újraválasztják a budapestiek. A szeptemberi adatok szerint a válaszadóknak ugyanis 38 százaléka voksolna Demszkyre, míg Tarlós Istvánt csak 21 százalékuk választaná. A többi jelölt jóval kevesebb szavazatot kapna: Katona Kálmánt a megkérdezettek 4 százaléka, Zsinka Lászlót két, Székely Pétert pedig egy százalékuk támogatná.

A jelenlegi városvezető előnye a kutatás szerint főként annak köszönhető, hogy a fővárosiak kétharmada inkább fejlődő városnak érzi Budapestet, és a többségük így Demszkyt támogatná. A megkérdezettek fele ígérte biztosan, hogy elmegy szavazni, ugyanakkor a választók több mint tizede valószínűleg csak az utolsó pillanatokban fog dönteni egyik vagy másik jelölt mellett.

A fővárosban változatlanul az MSZP a legnépszerűbb párt, bár a válaszadók 40 százaléka azt nyilatkozta, hogy mostanában romlott a véleménye a nagyobbik kormánypártról. Így a várható listás eredmények alapján a fővárosi közgyűlésben biztos többsége lehet az MSZP-SZDSZ koalíciónak. Az is valószínű viszont, hogy a négy évvel ezelőttihez képest a Fidesz támogatottsága erősödni fog, az SZDSZ-é pedig gyengülni.

Egy szerdán publikált másik közvélemény-kutatás, amelyet a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense közösen készített, más eredménnyel zárult. E szerint a fővárosban szoros küzdelem várható az október elsejei választáson, mert a jelenlegi városvezetőre a választók 33 százaléka, míg a vele harcba szálló óbudai polgármesterre 31 százalékuk szavazna.