Száz embert rúgnak ki az Operából

Vágólapra másolva!
Százan kapják kézhez felmondólevelüket az Operaházban a jövő héten. A tervek szerint egyebek mellett több mint hetven, művészeti állományban dolgozót és négy vezetőt küldenek el a dalszínházból.
Vágólapra másolva!

Száz embernek mondanak fel jövő héten az Operaházban. A létszámcsökkentésről az intézmény igazgatósága szerdai ülésén döntött, a tárgyaláson részt vett a szakszervezet és a közalkalmazotti tanács vezetője is. Vass Lajos, az intézmény élére kinevezett miniszteri biztos a tervek szerint hétfőn írja alá a felmondóleveleket.

"Azt hiszem, hogy annyira körbe jártuk már ezt a témát tavasz óta, hogy - én legalábbis - nem látom annak esélyét és lehetőségét, hogy ezen érdemben lehessen változtatni, úgy a létszámon, mint az érintetteken" - mondta Rácz István, az Opera közalkalmazotti tanácsának elnöke. Az érdekvédelmi szervezet vezetője nagy előrelépésnek tartja, hogy az eredetileg tervezett másfél száz fő helyett körülbelül száz embert küldenek el. Rotter Oszkár az operaházi szakszervezet vezető ugyanakkor úgy gondolja, a konkrét névsor ismeretében még sor kerülhet további egyeztetésekre is a vezetéssel.

Vass Lajos, az intézmény élére kinevezett kormánybiztos szeptember 5-én egy sajtóértekezleten elmondta: a végkielégítések fedezetére 850 millió forintra van szükség, ez a Pénzügyminisztériummal történt egyeztetés után rendelkezésre áll.

Az ideiglenes vezető akkor rámutatott: ha az Erkel Színház bezárása mellett kell dönteni, akkor ez az operaházi dolgozókat érintő létszámleépítés mellett további kilencven munkatárs elbocsátását jelentené.

A korábbi főigazgató, Hegyi Árpád Jutocsa modernizációs elképzeléseivel kapcsolatban 2006 tavaszán lángoltak fel az indulatok. A terv előadás- és létszámcsökkentést tartalmazott. Hegyi Árpád Jutocsa 2006. május 11-én egy sajtóértekezleten elmondta: az intézmény létszáma ezer fő, nem valószínű, hogy a létszámleépítés "megúszható" 10 százalék alatt. Az Operaházban a főigazgató elképzelései ellen május 20-án húszperces figyelmeztető sztrájkot tartottak.

Hegyi Árpád Jutocsa június közepén távozott az Operaház éléről, a kulturális miniszter döntésének megfelelően fél éven át miniszteri biztos irányítja az intézményt.