Milliókba kerül a rendőrségnek a betiltott tüntetés

Vágólapra másolva!
Jogerősen pert nyert kedden a Lelkiismeret '88 Csoport a BRFK-val szemben, amiért a rendőrök megakadályozták egy tüntetésüket. A rendőrségnek így nagy összegű kártérítést kell fizetnie, mert az intézkedésük alapjául szolgáló jogszabály már nem volt hatályos, amikor felléptek az engedély nélküli tüntetőkkel szemben.
Vágólapra másolva!

Nem vagyoni kártérítést kell fizetnie a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak a Lelkiismeret '88 aktivistáinak, amiért megakadályozta egy tüntetésüket - döntött a Fővárosi Ítélőtábla, ezzel jogerősen helybenhagyva a korábbi ítéletet.

Még 2004 májusában a Lelkiismeret '88 Csoport "fővárosi gój találkozót" akart szervezni a fővárosi Erzsébet téren ugyanabban az időben, mint amikor ott Izrael állam 56. évfordulójának ünnepsége zajlott. A találkozót a BFRK megtiltotta a közlekedési rend sérelmére hivatkozva, csakhogy ez a jogszabály már nem volt hatályos az uniós csatlakozás óta.

Kocsis Imre, a szervezet vezetője és három másik aktivista ennek ellenére megjelent a téren, a rendőrség ezért előállította őket, Kocsist pedig három napig őrizetben tartották. A bíróság mind a négyük esetében kimondta, hogy ez jogszerűtlen volt, mert a jogi norma hiányában nem történt szabálysértés.

A bíróság Kocsis Imre javára egymillió, a három másik személy javára fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést és kamatait ítélte meg, továbbá kötelezte a BRFK-t a több százezer forintos perköltség megfizetésére és elégtételképpen egy közlemény megjelentetésére. A BRFK szóvivője, Schőn Péter azt közölte, hogy később hozzák nyilvánosságra a rendőrség álláspontját az ügyről.