Nem engedne polgármestereket az MDF a parlamentbe

Vágólapra másolva!
Az MDF ősszel nyújtja be az Országgyűlésnek az önkormányzati törvény módosításával kapcsolatos javaslatait. Az ellenzéki párt azt szeretné elérni, hogy a polgármestereket a jövőben a képviselő-testületek válasszák. Az MDF szerint célszerű lenne az is, ha a polgármester nem lenne parlamneti képviselő.
Vágólapra másolva!
Az MDF honlapjahttp://www.mdf.hu/

A polgármestereket a jövőben ne közvetlenül, hanem ismét a képviselő-testületek válasszák, ezt a funkciót pedig egy személy csak 2-3 ciklusban tölthesse be. A többek között ezeket tartalmazó törvényjavaslat-módosítást még az ősszel az Országgyűlés elé terjeszti az MDF - közölte vasárnap Hock Zoltán, a párt országos elnökhelyettese.

A politikus szerint a polgármesteri tisztséget betöltését időben korlátozni kell, nehogy az előző rendszer örökös tanácselnökeihez hasonló örökös polgármesteri korszak jöjjön létre. Hock szerint a korlátozásra számos példa van a világon, többek között az Egyesült Államokban is, ahol a polgármesterekhez hasonlóan az elnök is csak két ciklust tölthet be.

Az MDF alelnöke szerint a polgármesterek képviselő-testületi választása hatékonynak bizonyult a rendszerváltást követő első négy évben. Nem tud működni az a közösség, ahol nézetkülönbség van a polgármester és a képviselőtestület között- tette hozzá Hock. A politikus szerint tisztább viszonyokat teremtene az is, ha a polgármesterek nem lehettek országgyűlési képviselők.