Visszaküldené Demszky a lerobbanó Combinókat

Vágólapra másolva!
Ha a csak öt percre is, de lerobban a következő időszakban egy Combino, akkor visszaküldik a Siemensnek - közölte Demszky Gábor szombaton. Demszky "nem számított rá", hogy sorra lerobbannak a villamosok. A városháza kész jogi lépésekre is a meghibásodások miatt.
Vágólapra másolva!

Amennyiben valamelyik Combino a következő időszakban akárcsak 5 percre is meghibásodik, visszaküldjük a Siemensnek - nyilatkozta Demszky Gábor az MTI-nek szombaton. A főpolgármester szerint a Városháza kész jogi lépéseket is megfontolni a villamosok meghibásodása miatt. Mint közölte, a Combinókat vissza kell vonni, ha a körúti forgalmat nem lehet velük zavartalanul lebonyolítani.

"Nem számítottunk rá, hogy a világ egyik legnagyobb cégétől rendelt villamosok sorban meghibásodnak" - mondta a főpolgármester, aki a történtek miatt magyarázatot vár a Siemenstől. Demszky szerint "olyan ez, mintha lecserélnénk a családi Ladát egy megbízható német autóra és az az első nap lerobban. Aztán bevisszük a márkaszervizbe, megcsinálják, hazavisszük és megint lerobban."

"Minden nap más-más hibáról kapunk hírt, más-más indoklással. Lehet, hogy külön-külön ezek a hibák mind megmagyarázhatók valamivel" - mondta, hozzátéve, hogy nem magyarázatokra van szükség, hanem arra, hogy menjen a villamos. "Vagy megcsinálják úgy, hogy zavartalanul működjön, vagy adják vissza a pénzt, amit kifizettünk érte" - jelentette ki Demszky Gábor.

A Siemens Zrt. kommunikációs igazgatója szerint a Combino villamosok műszaki állapota és "rendelkezésre állása" megfelel a szerződésben meghatározott feltételeknek. Különleges javítási intézkedés jelenleg nem indokolt. "Ha hivatalos megkeresést kapunk a főpolgármester úr médiában elhangzott álláspontjáról, a Siemens ugyancsak hivatalos úton válaszolni fog" - tette hozzá Farkas Szilvia.

A nagy hírveréssel beharangozott körúti óriáshernyók üzembe állítását folyamatosan fiaskók kísérték. Előbb sorra történtek az üzemzavarok az új villamosok érkezése miatt kapkodva kicserélt körúti felsővezeték-rendszeren, majd egymás után robbantak le a szerelvények. Legutóbb csütörtökön kellett kivonni a forgalomból az egyik villamost.