Demszky: A szélsőjobbal szövetkezik a Fidesz

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ hivatalos kampánynyitóján Demszky Gábor főpolgármester-jelölt arra hívta fel a figyelmet, hogy nyíltan szövetkezik a jobboldal a szélsőjobboldallal, vagyis a Fidesz a Jobbikkal és a MIÉP-pel. Beszéde nagy részében a Fideszt bírálta az SZDSZ-es politikus, aki szerint a Fidesz antiliberális populista demagógiával akar nyerni.
Vágólapra másolva!

A parlamenti pártok közöl utoljára az SZDSZ rendezte meg péntek délután hivatalos kampánynyitóját. A rendezvényén először Faludy Györgyre emlékeztek egy kisfilmmel, majd egyik versét olvasták fel a napokban elhunyt költőnek.

Ezt követően Demszky Gábor főpolgármester-jelölt - miután néhány mondattal ő is megemlékezett Faludyról - azt mondta, október 1-jén véget érhet egy hat éve folyamatosan tartó kampány. Szerinte ugyanis a Fidesz már évek óta kampányol, a 2002-es parlamenti választások óta pedig az ellenzéki párt revánsot akart venni.

Úgy vélte, a mostani választás után - ha jól szerepelnek a liberálisok - nyugalom lesz az országban, és véget érhet az "országot megosztó állóháború". Ugyanakkor ha a Fidesz nyer, az önkormányzatok az antiliberalizmus bástyáivá változhatnak, a győzelemhez pedig az ellenzéki párt a szociális demagógia teljes eszköztárát beveti majd - mondta.

Demszky emellett azért is bírálta a Fideszt, mert szerinte a korábbi évekhez képest most nyíltan szövetkezik a szélsőjobboldali és rasszista Jobbikkal és néhol a MIÉP-pel is. Kitért legfőbb riválisára, "a magát függetlennek füllentő" Tarlós Istvánra is, aki mögött szerinte valójában Orbán Viktor áll, és készül átvenni a hatalmat. Ha hatalmat szereznek, azt antiliberális kampányra használják fel, nem a városok, falvak érdekében - vetítette előre a Fidesz politikáját.

Kitért a Budapesten elért eredményekre is, azt mondta, a főváros azért az ország gazdasági motorja, mert liberális politikát folytat. Szerinte Budapest azért vonzó, mert épül, mert a fővárosi önkormányzat építi a várost. Ha az emberek forgalmi dugóba kerülnek, tudják, hogy ez azért van, mert a város épül - folytatta, majd hozzátette: minden felmérés szerint Budapest Európa legbiztonságosabb fővárosa. Kiemelte, hogy Budapest a szabadság és a szolidaritás fővárosa, utalva a szociális támogatások rendszerére és a hajléktalanellátásra, majd közölte: "nem hagyjuk az antiliberális populista demagógiát győzni".

Az SZDSZ-es jelölt után közismert emberek tartottak kortesbeszédet Demszky mellett. Hajós András azért agitált az SZDSZ jelöltje mellett, mert szerinte annak a munkának a folytatása kell, amit a liberális vezetés elkezdett. Konrád György író azt mondta, negyedszázada ismeri Demszkyt és megbízhatónak tartja. Szerinte Demszky egy tisztánlátó ember, aki nem csak neki, de a budapestieknek is barátja. Jancsó Miklós filmrendező többek között azért kampányolt Demszky mellett, mert szerinte a szélsőséges erőket meg kell állítani. Bródy János zenész azt mondta, úgy érzi, a város jól működik és ellenáll a folyamatosan változó hatalmi érdekeknek. Rajk László építész, SZDSZ-es politikus pedig azt emelte ki, hogy nagy szerepe volt Demszkynek abban, hogy nyitott és befogadó város lett Budapestből.