Vágólapra másolva!
Elengedhetetlen, hogy gyerekeken is kipróbálják a madárinfluenza elleni oltóanyagot - közölte szerdán az országos tiszti főorvos. Az egészségügyi miniszter és a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azt kéri, hogy ebben az esetben csak a felnőtteken végrehajtott vizsgálatok után kerüljön sor a gyerekkísérletekre.
Vágólapra másolva!

A gyermekek számára előállított oltóanyag dózisát nem lehet felnőtteken beállítani, hiszen a gyermek nem kis felnőtt, különösen immunológiai szempontból és különösen egy vírussal szemben nem az - közölte az országos tiszti főorvos szerdán. Bujdosó László a Magyar Tudományos Akadémia keddi véleményére reagált, mely szerint etikailag elfogadhatatlan, hogy gyerekeken próbálják ki a madárinfluenza elleni vakcinát.

A szakember szerdai közleményében felhívta a figyelmet, hogy ha kitörne az influenzajárvány, a vírus a gyerekekre jelentene leginkább veszélyt, és a terjedési sebessége miatt már nem lenne idő bármiféle klinikai kísérletet folytatni az oltóanyaggal. Különösen igaz ez a dózisok szintjét beállító vizsgálatokra - tette hozzá. A dózisbeállító vizsgálat nem jelent kockázatot, mert a vakcina ártalmatlanságát a korábbi kísérletek igazolták, és azokat elfogadták - olvasható a dokumentumban.

"Ezt a kísérletsorozatot az arra illetékes szervezet engedélyezte, és meggyőződésünk, hogy döntésük meghozatalánál, mely hatályos magyar és közösségi jogszabályokon alapult, az akadémia elnökének kétségtelenül méltánylandó aggodalmát is figyelembe vették" - áll Bujdosó László közleményében.

A tiszti főorvos nyilatkozatát követően Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke felkérte az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, hogy csak a felnőtteken végrehajtott vizsgálatokat követően, a sikeres vizsgálatok lezárása után engedélyezze a gyermekeken a vakcinakísérletet.

[origo]/MTI