A maffiát is emlegetik az álrab falujában

Vágólapra másolva!
Gyártják az elméleteket Dobozon arról a helybeli születésű férfiról, akiről kiderült, másvalaki helyett vonult börtönbe. Akad, aki a pénzt, más a maffiát emlegeti. A többek által csendesnek, halkszavúnak leírt férfi ellen országos körözést adtak ki, de egyelőre nem találják. Felmerült az is, hogy esetleg már külföldön van.
Vágólapra másolva!

"Hihetetlen, hogy ez manapság, a mai technika mellett megtörténhet" - méltatlankodott egy dobozi asszony, majd a mellette álló, értetlenkedő szomszédasszonyának mindjárt el is magyarázta, miről van szó. "Ez olyan Marikám, hogy téged elítélnek és én megyek be helyetted a börtönbe, de senkinek nem tűnik fel, hogy nem te vagy" - foglalta össze az asszony az egyébként bonyolult történetet, amelynek főszereplője egy B. Zoltán nevű, dobozi születésű kamionsofőr.

Augusztus közepén derült ki a büntetésvégrehajtás számára, hogy a kecskeméti börtönben az egyik fogvatartott - aki közben már kiszabadult - másvalaki helyett töltötte le a bíróság által kiszabott ítéletet. A börtönőrök végig azt hitték, hogy L. István ül náluk, és úgy tudták, ő volt az, akit büntetése letelte után rendben kiengedtek. A hatóságok egy későbbi bejelentés alapján kezdték vizsgálni, ki volt valójában a rácsok mögött csaknem egy évig. A hónap végére jutottak el odáig, hogy megállapították, a dobozi születésű kamionsofőr, B. Zoltán volt az álrab.

Milliók vagy maffiózók

Az [origo] tapasztalatai szerint Dobozon sok helyi nem örült annak, hogy a 38 éves férfi révén kerültek be a médiába, de ettől függetlenül, szinte az egész község az önkéntes rabságról beszél. Gyártják hozzá a különböző elméleteket is.

"Pénzért, mi másért tette volna?" - véli egy zöldségárus a falu piacán, a vásárlói pedig egyetértően bólogatnak. A legtöbben úgy gondolják, a 38 éves, Dobozon született férfi egy nagyobb összeget kaphatott azért, hogy leülje más büntetését. Van, aki szerint akár milliókat is zsebre tehetett a szabadulása után, míg mások szerint nincs az a pénz, ami megér egy évet az életéből.

A másik lehetséges ok a család ismerősei szerint az lehet, hogy a férfit megzsarolták vagy valamilyen módon kényszerítették arra, hogy más helyett jelentkezzen a kecskeméti börtönben. "Belerángatták, biztos, hogy belerángatták" - mondta egy asszony, aki szerint könnyen elképzelhető, hogy rossz társaságba keveredett a fuvarosként dolgozó Zoltán. Sokan vannak, akik szerint "kamionos munkája miatt" kerülhetett bajba a férfi, a pénz mellett a közelebbről nem részletezett maffiát sejti sok dobozi a történtek hátterében.

"A válásba rokkant bele"

B. Zoltán már évek óta Békéscsabán élt, így a legtöbben csak a ma is itt élő családját, a szüleit és a velük élő öccsét ismerik. Az [origo] szerette volna őket is megkérdezni az átvállalt börtönbüntetésről, de nem nyitottak ajtót. A szomszédok elmondták, hogy napok óta nem mutatkoznak, senkivel nem akarnak beszélni a történtekről. A helyi bolt pénztárosa szerint "szájára vette őket a falu", mert többen a szülőket is hibáztatják. Mint mondja, ő ezzel nem ért egyet, hiszen igazságtalan, hogy a fiuk tette miatt most "ők bünhődnek".

A polgármesteri hivatal egyik név nélkül nyilatkozó munkatársa szerint elképzelhetetlen, hogy a család tudott volna arról, mire vállalkozott Zoltán. Egy férfi viszont, aki a családtól pár háznyira, ugyanabban az utcában lakik, rácáfol erre. Mint mondja, az idős házaspár mindenkinek azt mesélte, azért nem jön hozzájuk látogatóba a fiuk, mert Amerikába ment dolgozni. "Sőt, még azt is mondták, hogy majd a kisebb testvér is kimegy utána, mert olyan jól keres" - tette hozzá.

A csendesnek, halk szavúnak jellemzett fiatalemberből sokan nem nézték volna ki a történteket, olyan is akad, aki kifejezetten sajnálja. Az egyik volt iskolatársa szerint "abba rokkant bele a Zoli, hogy elvált". Az évekkel ezelőtt Békéscsabára költözött férfinek egy 8 éves kisfia van, sokszor vele járt látogatni a szüleit.

Vissza a börtönbe az álrabságért

Ha a rabság átvállalásának az oka egyelőre nem is ismert, az már biztos, hogy B. Zoltán most már saját nevével és személyazonosságával mehet vissza ismét a börtönbe. A rendőrség a múlt héten ellene - akárcsak az eredetileg elítélt L. István ellen - elfogatóparancsot adott ki. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint mindkét személy ellen közokirat-hamisítás miatt indult nyomozás, L. Isvánnak pedig le kell ülnie azt a büntetést, amelyet B. Zoltán töltött le helyette.

A dobozi férfit azonban nem találják, pedig országos körözést adtak ki ellene. Az [origo] helyszíni tudósítójának a család közvetlen szomszédai azt mondták: egyáltalán nem látták, hogy a rendőrök figyelnék a házat, vagy ellenőriznék, nem itt bujkál-e az álrab. Egy név nélkül nyilatkozó dobozi rendőr azt mondta, hogy amikor az elfogatóparancsot kiadták, kimentek a szülőkhöz, de azóta nem ellenőrzik, nem tér-e vissza állandó bejelentett dobozi lakcímére B. Zoltán. Úgy vélik, nem is nagyon érdemes törni magukat, mert a rendőrség információi szerint valószínűleg külföldre szökött a börtönbe visszatérni nemigen szándékozó férfi.

Az esetet követően az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is vizsgálatot indított, többek között azért, hogy felülvizsgálják a a fogvatartottak személyazonosságának megállapítását. B. Zoltán valószínűleg hamis irattal igazolta magát, így tudott más helyett bekerülni a kecskeméti börtönbe, és később fotókkal sikerült leleplezni a cserét. Az álrab fogva tartása naponta 7400 forintba, összesen csaknem 2,5 millió forintos összegbe került az államnak teljes ellátással és az őrzés költségeivel együtt.

Gergely Zsófia