Vérnyomást és testzsírt mértek Demszkynél

Vágólapra másolva!
Macskakőről, a Combino-villamosokról, turistajelekről is kérdezték Demszky Gábort a budapestiek a Nyitott Városháza program utolsó rendezvényén. Csak kevesen voltak kíváncsiak az eseményre, amelyet a szervezők szerint nem kampánycélból rendeztek meg. Volt, akit az ingyenes vérnyomásmérés jobban érdekelt, mint a főpolgármester. Az [origo] tudósítása.
Vágólapra másolva!

"Nem érdekel engem a Demszky, de itt van a vérvétel, ugye?" - kérdezte egy idős néni a II. kerületi Frankel Leó utcában felállított sátrak láttán. Kérdésünkre, hogy nem szeretne-e a főpolgármesterrel beszélni, azt mondta: "Minek? Én csak haragszom rá!"

A Nyitott Városháza program utolsó állomása a II. kerület volt, ahol bárki tehetett fel kérdéseket Demszky Gábornak, a BKV-nek és a közműcégek képviselőinek is. A rendezvényre, ahol ingyenes vérnyomás- és testzsírmérésre is volt lehetőség, nem sokan mentek el a budapestiek közül. Délután fél négykor még üresek voltak a sátrak és a játszóház is, ahol pedig építőkockákból össze lehetett rakni Budapestet.

Demszky Gábor fogadórája is lanyha érdeklődés mellett zajlott le, de azért mindig akadt kivel beszélgetni. Egy kismama arról érdeklődött, mikor tüntetik el a macskaköveket az utcákról, mert zötyögnek rajta az autók és megakad a babakocsi kereke is. Egy férfi ajánlócédulát akart átadni Demszkynek, mások a Combino-villamosokról kérdezősködtek. Egy középkorú férfi arra kérte a főpolgármestert, hogy őrizze meg a város arculatát és újítsa fel a régi épületeket. Demszky megnyugatta: "Ezen dolgozunk."

Egy idős holland turista is odaült a főpolgármester elé. Elmondta, hogy hetvenkét éves, és Bécsből biciklizett ide. "1962-ben voltam először Budapesten. Azóta az utak jobbak lettek, de a turistajelzések még mindig hiányoznak" - mondta. Szerinte a turizmus élénkítése miatt nagyon fontos lenne az ilyesmi. A főpolgármester megígérte, hogy utánanéznek a problémának és a közlekedési tárcával is felveszik majd a kapcsolatot, majd adott neki egy térképet Budapest bicikliútjairól.

A fogadóóra vége felé a főpolgármester újságírók előtt még kihívójáról, Tarlós Istvánról is ejtett néhány szót. "Talán ha dicsérem, azt is zokon veszi. Az biztos, hogy nemtelen eszközökkel nem fogom kritizálni" - fogalmazott, majd visszült meghallgatni az érdeklődők kérdéseit.

A program szombaton még folytatódik a II. kerületben, akkor is lehet beszélgetni a főpolgármesterrel. A Nyitott Városháza a szervezők szerint nem kampányrendezvény volt, az majd csak ezután következik. A főpolgármester öt héten át különböző kerületekben beszélt az elmúlt négyéves önkormányzati ciklus eredményeiről és beszámolt arról, hogy mire költötték a közpénzeket. Emellett hangsúlyozta, hogy egy várost a lakói tesznek sikeressé és azt is, hogy Budapest és környéke Európa második leggyorsabban fejlődő régiója.

Wirth Zsuzsanna