Megkóstolják a bébiételt a londoni gépeken

Vágólapra másolva!
A londoni terrorkészültség miatt a Malév összevonta a Londonba tartó repülőgépeit, és egy gépen indította útnak az utasokat, a British Airways pedig törölte minden járatát. A londoni átszállással repülő utasok nem vihetnek fel kézipoggyászt a gépek fedélzetére, a csecsemőkkel utazó szülőkkel pedig megkóstoltatják a fedélzetre szánt bébiételeket. Az angliai repülőgépek ellen tervezett merényletkísérletek miatt egyéb biztonsági intézkedéseket nem vezettek be Magyarországon. Csütörtök este egy gazdátlan csomag miatt kiürítették a 2B terminált.
Vágólapra másolva!

Magyarországon semmiféle biztonsági intézkedést nem vezettek be az angliai repülőgépek ellen tervezett merényletkísérletek miatt - mondta az [origo]-nak Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Garamvölgyi hozzátette: szükség esetén a rendőrség azonnal tud reagálni az eseményekre, az ehhez szükséges tervek jelenleg is készen állnak.

Nagy-Britanniában csütörtökön a legmagasabb szintre emelték a terrorveszély elleni készültséget, miután a rendőrség bejelentette, hogy meghiúsított több utasszállító repülőgép ellen tervezett merényletet. A BBC szerint a Scotland Yard 18 embert tartóztatott le, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő utasszállító repülőgépeket akartak felrobbantani.

A magyar hatóságokat a brit partnerszolgálatok tájékoztatták a készülő merényletekről, a kapott információk azonban nem tartalmaztak Magyarországra, illetve a magyar légijáratokra vonatkozó konkrét fenyegetést - közölte az MTI-vel a Nemzetbiztonsági Hivatal.

Törölt járatok

A terrorkészültség miatt több Londonból induló, illetve a brit fővárosba tartó járatot töröltek. A Malév csütörtök este azt közölte, hogy összevonja két Londonba tartó járatát: Az eredetileg reggel 9.55 órára jelzett, valamint a 18.10 órás járat utasait a szokottnál nagyobb kapacitású és több üléssel ellátott géppel vitték el a londoni Heathrow-ra - a gép háromnegyet hét körül el is indult. Gatwickba már korábban felszállt egy nagyobb kapacitású repülő, ssőt már vissza is indult. Ez a két gép hozza Londonból Budapestre a Malév-jeggyel rendelkező utasokat is. Éjfél körül érkezik Budapestre az egyik, a másik pedig várhatóan, menetrend szerint, péntek délelőtt.

Németh Krisztina elmondta: a csütörtök délelőtt óta a tranzitban várakozó utasokat étel és italjeggyel látta el a Malév. A lágitársaságnak csütörtökön négy járata lett volna Londonba. Ebből a Gatwick-re induló reggeli járat rendben megérkezett Londonba és vissza is tért. A csütörtöki napon még egy Malév-járat indul a Gatwick repülőtérre, ez várhatóan még csütörtökön vissza is fordul Budapestre.

Törölte csütörtöki londoni járatait a British Airways (BA) is. Azon utasoknak, akik Nagy-Britannia bármelyik repülőterére vagy onnan utaztak volna, a légitársaság visszatéríti a jegy árát, illetve egy későbbi időpontra foglalhatnak helyet. - közölte a társaság.

A torlódások miatt törölték csütörtökön az easyJet valamennyi, Gatwick, Luton és Stansted repülőterekről induló járatát is - közölte a légitársaság. Az easyJetnek két járata érkezett volna csütörtökön Londonból. A légitársaság honlapján az utasok térítésmentesen módosíthatják csütörtöki utazásuk időpontját egy későbbi járatra vagy visszaigényelhetik a jegy árát.

Budapestről három londoni reptérre indulnak gépek: a Heathrowra, a Gatwickre és a Lutonra. A Heathrow csak azokat a gépeket fogadta nap közben, melyek már úton voltak a reptér felé, a Gatwicken szintén felfüggesztettek minden induló és érkező járatot a terrorveszély miatt. A Lutonon csak a biztonsági intézkedések okoznak késést.

Tilos a mobil és a laptop

A szigetországban jelenleg egyetlen gépre sem vihetnek fel kézipoggyászt az utasok. A korlátozás minden légitársaság minden járatára vonatkozik, amely az ország repülőtereiről száll fel. Az utasok csak úti okmányaikat, szemüvegüket és néhány más, a légiforgalmi hatóságok által tételesen felsorolt tárgyat - pénztárca, gyógyszer, zsebkendő, kulcsok - vihetnek magukkal a fedélzetre. Tiltólistán szerepel a mobiltelefon és a laptop is.

A Budapest Airport szóvivője elmondta: a Ferihegyen nem vezettek be ugyan biztonsági intézkedéseket, de Budapestről londoni átszállással utazó utasok sem vihetnek fel semmiféle kézipoggyászt a repülőgép fedélzetére. Az amerikai hatóságok kérésére a New York-ba tartó járatokon pedig korlátozták a a fedélzetre vihető poggyász tartalmát. A kézipoggyászban nem lehet többek között folyadék, krém.