Még vizsgálják a bilincsbe vert fotós ügyét

Vágólapra másolva!
Kérdéseket nem tettek fel a rendőrök és a fotókat sem akarták látni, amikor bilincsben vitték el a zamárdi strandról a Népszava fotósát. Kertész Gáborról ugyanis azt hitték, hogy pedofil képeket készít. A Somogy megyei rendőrség belső vizsgálatot indított az ügyben, melynek eredményét szerdára ígérik. A Népszava főszerkesztője a vizsgálat eredményére vár.
Vágólapra másolva!

"Nem kérdeztek semmit, bilincsben vittek végig a strandon" - mondta az [origo] kérdésére Kertész Gábor, a Népszava fotósa, akit azért zártak fogdába szombaton, mert azt hitték, hogy pedofil képeket készít a Zamárdiban lévő szabadstrandon. "Nem tudom, mennyi időt voltam a fogdában, mert az órámat is elvették" - folytatta a fotós, akit végül akkor engedtek el, amikor a kihallgatását végző főhadnagy megnézte a fényképezőgépben levő összes felvételt, és megállapította, hogy egyik sem pedofil fotó.

"A felvételeken voltak felnőttek, gyerekek, szörfösök" - mondta Kertész Gábor, aki a lap balatoni cikkéhez készített illusztrációkat a strandon. A Somogy megyei rendőrség munkatársa korábban úgy nyilatkozott a Népszavának, hogy a fotósra két lengyel és két német édesanya figyelt fel, ők jelentették, hogy valaki a meztelenül fürdő gyerekeiket fényképezi.

A Somogy megyei főkapitány soron kívüli vizsgálatot rendelt el az eset kivizsgálására. Ennek eredményéről szerdán reggel sajtótájékoztatón számolnak be - tudtuk meg a Somogy megyei rendőrség szóvivőjétől.

A Népszava szerkesztősége bejelentést tett a Magyar Újságírók Országos Szövetségénél. Ezt követően Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke levélben fordult Bene László országos rendőrfőkapitányhoz. Eötvös tiltakozott a fotóst ért inzultus miatt és kérte, hogy a MÚOSZ-t tájékoztassák a Somogy megyei rendőrség belső vizsgálatának eredményéről.

A Népszava főszerkesztője a vizsgálat eredményének ismeretében dönt arról, hogy milyen további lépéseket tesz.

Alig két hónappal ezelőtt rohamrendőrök bántalmaztak egy fotóst, aki azt szerette volna megörökíteni, hogy a rendőrök hogyan bánnak el a randalírozó huligánokkal. A segítségére siető másik fotóst pedig gázspray-vel fújták le a rendőrök. Takács Albert ombudsman akkor közölte: a rendőrség csak onnan tilthatja ki a sajtó munkatársait, ahová már korábban kordont húzott fel.