Vágólapra másolva!
Megszólalási lehetőséget kért a Fidesz is a Magyar Televízió elnökétől, miután a csatorna csütörtökön este felvételről közvetítette Gyurcsány Ferenc tévébeszédét. Az ellenzéki párt szerint a közszolgálatiság jegyében nekik is lehetőséget kell kapniuk arra, hogy kifejthessék véleményüket, ugyanabban a műsorsávban és terjedelemben.
Vágólapra másolva!

"A Fidesz azt kérte a Magyar Televízió elnökétől, hogy számára is biztosítson megszólalási lehetőséget a miniszterelnök csütörtök esti televíziós beszédével azonos feltételekkel" - jelentette be Cser-Palkovics András, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője pénteken levélben kérte fel Rudi Zoltánt, az MTV elnökét, hogy az esélyegyenlőség, a demokrácia és a közszolgálatiság jegyében tegye lehetővé, hogy a Fidesz - ugyanabban a műsorsávban és terjedelemben, mint Gyurcsány Ferenc - kifejthesse véleményét a miniszterelnök által érintett témákban.

Arra az újságírói kérdésre, hogy Orbán Viktor pártelnök fejtené-e ki a Fidesz véleményét a televíziós beszédben, Cser-Palkovics András azt mondta: amennyiben pozitív választ kapnak az MTV elnökétől, akkor a pártvezetés eldönti, hogy ki reagáljon a miniszterelnök beszédére.

A fideszes képvsielő újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az nem fordulhat elő, hogy MTV elnöke elutasítsa a kérést, mert Rudi Zoltánnak tudnia kell, mi a közszolgálatiság. Cser-Palkovics András szerint a miniszterelnök a köztelevízió nyilvánosságát kihasználva, kampánybeszédet mondott, amelyben megpróbálta meggyőzni az embereket a megszorító csomag szükségességéről. Az adófizetők pénzén fenntartott köztelevízió, ingyenesen hat percet biztosított számára, hogy elmondja kampánybeszédét - tette hozzá.

Kérdés, lehetett-e nemet mondani

A médiajogi ügyekkel is foglalkozó ügyvéd, Nehéz-Posony Márton az [origo]-nak azt mondta: "Önmagában nem kifogásolható az a tény, hogy a miniszterelnök bejelentéseket tesz a közszolgálati médiumban, hiszen a közszolgálatiság fogalmába beletartozik, hogy az állampolgárokra tartozó, közérdeklődésre számot tartó információkat közvetíteni kell." Nehéz-Posony Márton szerint a problémát inkább a miniszterelnök és a köztévé közötti együttműködés mikéntje jelentheti. Nem mindegy ugyanis, hogy a közszolgálati csatorna szerkesztőinek megvolt-e a szabadsága arra, hogy esetleg nemet mondjanak a miniszterelnök kérésére, aki a tévébeszédet kezdeményezte.

"Jogilag az illetékes szerkesztőnek lehetősége van arra, hogy eldöntse: megvágja vagy szerkeszti, illetve egyáltalán közzéteszi-e a beszédet" - magyarázta az ügyvéd, aki szerint akkor van gond, ha a miniszterelnök kérésének mérlegelés nélkül eleget kellett tenni. "Szerintem éppen ennek látszata miatt nem szerették sokan szerda reggeli rádiós Orbán-interjúkat" - hozta fel példaként. "Az elfogulatlanság követelményéből következik, hogy a közszolgálati csatornának a többi politikai erő számára is teret kell engednie a reagálásra" - mondta Nehéz-Posony Márton. "Véleményem szerint ez viszont nem jelenti feltétlenül azt, hogy ugyanolyan feltételekkel, ugyanolyan formában adjon lehetőséget más pártoknak is tévébeszédek tartására" - tette hozzá.

Lehet reagálni

A Magyar Televízió péntek déli híradójában hivatkozott Kert Attila hírigazgató nyilatkozatára, amely szerint a köztelevízió ésszerű keretek között minden közjogi méltóságnak, tehát a köztársasági elnöknek és a házelnöknek is biztosítja a megszólalási lehetőséget, ha ezt kérik. Kert Attila szerint ugyanis Gyurcsány Ferenc nem mint szocialista politikus, hanem mint miniszterelnök kapott szót csütörtök este.

A hírigazgató utalt arra, hogy a Fidesz már azelőtt megismerhette a beszéd tartalmát és reagálhatott is rá, hogy azt az MTV levetítette. "A televízió különböző műsoraiban természetesen továbbra is biztosítja a lehetőséget az ellenzéknek, hogy reagálhasson és elmondhassa véleményét" - fogalmazott a közszolgálati csatorna híradójában.

Még a kormányfő beszédét megelőzően, csütörtök az MTV sajtóosztályán az [origo]-val azt közölték, hogy a kormányfő kezdeményezte a csütörtöki beszédet. "A miniszterelnök azért kíván tévébeszédet tartani, mert olyan súlyú változtatásokat vezet be a kormány, hogy szeretne ezekről bővebben tájékoztatást nyújtani" - mondták az MTV sajtóosztályán. Hangsúlyozták, hogy a köztelevízió csak technikai lebonyolítója a beszédnek, amelyet más csatornák is átvehetnek. Az [origo] kérdésére azt válaszolták, hogy az ellenzék számára is megadják a lehetőséget a reagálásra.

Újra beszélhet Gyurcsány

A kormányszóvivő pénteken nem erősítette meg, de nem is zárta ki, hogy a miniszterelnök a jövőben is rövid beszédet intéz majd televízión keresztül az emberekhez. Batiz András a jövőbeni televíziós megszólalást akkor tartja elképzelhetőnek: "ha van olyan apropó, és van olyan szándék, ami ezt indokolja".

Batiz szerint egy közjogi méltóságtól nem szokatlan az, hogy ilyen módon szóljon az emberekhez, a mostani alkalomnak pedig az volt az apropója, hogy a kormányfő és a fejlesztéspolitikai kormánybiztos aznap mutatta be az újságíróknak és a nyilvánosságnak az Új Magyarország Fejlesztési Terv általános kereteit.

[origo]/MTI