Családi házak udvarán termesztették a kendert

Vágólapra másolva!
Jól szervezett, gondosan kiépített ültetvényeket működtető kábítószerterjesztő hálózatot leplezett le a rendőrség. A terjesztők családi házak udvarán alakították ki az ültetvényeket. A családi házak tulajdonosai korábban állítólag "köztiszteletnek örvendő, tisztes állampolgárok voltak".
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Fotó: MTI

Szerda éjszaka három marihuánaültetvényt számolt föl a BRFK és az Országos Rendőr-főkapitányság Terrorelhárító Szolgálata közös akcióban. A gyáli, szigetszentmiklósi és taksonyi "kábítószerüzemben" összesen 2500 tő indiai kendert foglaltak le, nyolc embert pedig elfogtak - derült ki a Budapesti Rendőrkapitányság sajtótájékoztatóján. Ilyen szervezettségű hálózatot eddig még nem lepleztek le.

A fővárosi rendőrkapitányság a XII. kerületben észlelte a kábítószerpiac fellendülését, ezt követően kezdett nyomozásba, ami hat hónapig tartott. A szálak ifjabb H. Zoltánhoz vezettek, aki egy környékbeli bárban beengedőemberként dolgozott - itt állítólag nem terjesztette a marihuánát. Később kiderült, hogy az árut az édesapjától szerezte be, aki mögött egy szervezett csoport állt. Az édesapa egy szigetszentmiklósi férfitól, L. Zsolttól vásárolta a marihuánát, aki a termesztést irányította.

Az ültetvények családi házaknál voltak. A tulajdonosokról korábban nem feltételezték, hogy ilyesmivel foglalkoznak, ahogy a BRFK fogalmazott: "köztiszteletnek örvendő, tisztes állampolgárok voltak".

Az ültetvények elektronikus rendszerrel és klímatechnikával működtek, aminek nagy része Németországból származott (mint ahogyan a növények is). Ezek üzemeltetéséhez az elektromos áramot lopták - derítette ki a rendőrség. A rendszer kiépítésére és karbantartására egy villanyszerelőt alkalmaztak, akit a rendőrség szintén elfogott. Az akciót az előtt hajtotta végre a rendőrség, hogy a terjesztők újabb műszerekért kimehettek volna külföldre.

Egy héten körülbelül 3-5 kilogramm kábítószert terítettek a XII. kerületben és annak környékén. Vetésforgóban termelték a növényt, hogy hetente legyen "friss áru". A terjesztők fejenként 800 000-1 000 000 forintot kerestek minden "szüret" után. Idősebb H. Zoltánt és L. Zsoltot akár életfogytiglani börtönbüntetésre is ítélhetik.