Az SZDSZ-nek nem tetszik Sólyom helycseréje

Vágólapra másolva!
Érthetetlennek tartja az SZDSZ, hogy az államfő úgy döntött, a jövőben nem a kormánytagok mellett akar ülni a parlamentben, hanem a díszpáholyban. A kisebbik koalíciós párt szerint Sólyom László ezzel szakít a magyar demokrácia hagyományaival.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ bíráló közleményt adott ki hétfőn azzal kapcsolatban, hogy Sólyom László új helyen fog ülni a parlamentben. Az Országgyűlés sajtófőnöke, Altorjai Anita a múlt csütörtöki házbizottsági sajtótájékoztatón jelentette be, hogy saját kérésére, "a köztársasági elnök úr parlamenti üléstermi helye a jövőben megváltozik", és nem a patkóban, hanem az úgynevezett díszpáholyban foglal helyet.

A kisebbik koalíciós párt parlamenti frakciójának közleménye szerint "a változás azt jeleníti meg, hogy a parlament által választott köztársasági elnök, mintegy külső szemlélőként és nem a hatalmi ágak részeként vesz részt az ország közéletében". Az SZDSZ úgy fogalmaz, "indoklás hiányában érthetetlennek" tartják a kezdeményezést.

A Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke, Wéber Ferenc ugyanakkor múlt heti, MTI-nek adott nyilatkozatában utalt arra, mi lehet az oka az államfő döntésének. Wéber azt mondta, hogy a parlamenti patkó első sorában - ahol eddig az államfő helye is volt - az Országgyűlésnek felelős kormány képviselői ülnek, míg az új helyen olyan intézmények - például Legfelsőbb Bíróság - vezetői foglalnak helyet, amelyek nem a parlamentnek felelősek. Wéber Ferenc az SZDSZ közleményének kiadását követően az [origo] megkeresésére emlékeztetett arra, hogy például a Legfelsőbb Bíróság elnökét is az Országgyűlés választja.

Az államfő már több gesztusával is jelezte a pártoktól való függetlenségi szándékát. Nem egyeztetett például a legfőbb ügyész jelölésénél, és amikor a kormánypártok leszavazták az általa javasolt Horányi Miklóst, jelezte, az újabb jelöléskor sem fogja kikérni a pártok véleményét.