Nem ül többé a kormánytagok mellé Sólyom

Vágólapra másolva!
A köztársasági elnök eddig a parlamentben a kormánytagok számára fenntartott első sorban ült, mostantól azonban, saját kérésére áttették helyét a páholyba. Sólyom ezzel is jelezni akarja, hogy az ő szerepe más, mint az az Országgyűlésnek felelős kormányé.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés sajtófőnöke a csütörtöki házbizottsági sajtótájékoztatón jelentette be, hogy saját kérésére "a köztársasági elnök úr parlamenti üléstermi helye a jövőben megváltozik". "Nem a patkóban, hanem az úgynevezett díszpáholyban foglal helyet" - mondta Altorjai Anita, hozzátéve, ha az államfő felszólal, a pulpitusról beszél majd.

Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy a parlamenti patkó első sorában - ahol eddig az államfő helye is volt - az Országgyűlésnek felelős kormány képviselői ülnek. Mint mondta, a köztársasági elnök más - szintén nem az Országgyűlésnek felelős - intézmények vezetőihez hasonlóan, a páholyban foglal helyet a jövőben.

Az államfő már több gesztusával is jelezte a pártoktól való függetlenségi szándékát. Nem egyeztetett például a legfőbb ügyész jelölésénél, és amikor a kormánypártok leszavazták az általa javasolt Horányi Miklóst, jelezte, az újabb jelöléskor sem fogja kikérni a pártok véleményét.

Az államfő eddig a parlamenti patkó legbelső sorában, a kormánytagokkal egy sorban ült. Ugyanitt van a helye az Országgyűlés elnökének, ha nem ő vezeti az ülést, és a teremben tartózkodik. Korábban ugyancsak az ülésteremben foglalt helyet a közjogi méltóságok közül az Alkotmánybíróság (AB) és a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöke. Amikor az Ab elnöke Sólyom László volt, kezdeményezte, hogy helye a páholyba kerüljön át. Ugyanide tették át az LB elnökének helyét is.

[origo]/MTI