Vizet osztanak és vérnyomást mérnek a kánikulában

Vágólapra másolva!
Vizet osztanak az önkormányzat munkatársai a főváros forgalmas pontjain a napok óta tartó hőség miatt. A lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket locsolóautókkal hűtik. Az idősotthonokban gyakrabban mérik az ottlakók vérnyomását, a szobákba ventilátorokat állítanak be.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart pénteken a Fővárosi Védelmi Bizottság a napok óta tartó kánikula miatt, itt döntenek a hőség miatti rendkívüli intézkedésekről. Várhatóan a következő napokban vizet osztanak majd az önkormányzat munkatársai Budapest forgalmasabb pontjain. A Jászai Mari téren és a Moszkva téren már csütörtökön elkezdték a vízosztást.

Az idősotthonokban - előre kidolgozott terv alapján - szintén rendkívüli intézkedések lépnek életbe. Az ápolók a szokásosnál is jobban figyelnek arra, hogy az idősek megfelelő mennyiségű vizet igyanak, és gyakrabban mérik a vérnyomásukat is. Az otthonokban több ventilátort is üzembe helyeznek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján csütörtökön ismét hőségriadót rendeltek el. Kétszer 12 órás műszakban locsolóautókkal hűtik a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket, éjjel pedig a fő- és tömegközlekedési úthálózatot. Az útburkolat 60-70 fokra is felhevül, amit a műszakonként nagyjából 1800-2800 köbméter vízzel próbálnak lehűteni a locsolóautók. Így a lakosság is könnyebben viseli el a hőséget, és le lehet kötni a levegőben lévő port és a polleneket.

A szökőkutak vizében azonban nem frissülhetnek fel a budapestiek, az ugyanis szabálysértésnek minősül, amiért tízezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki. "Azért az még nem tilos, ha valaki benedvesíti a zsebkendőjét vagy az arcát" - mondta az MTI-nek Gyurcsánszky Attila, a Fővárosi Közterület Felügyelet kommunikációs munkatársa. Szerinte a kutak vize sokszor nem ivóvíz minőségű, így az alkalmi fürdőzés egészségtelen is lehet.

A hőségriadót akkor rendelik el, ha a hőmérséklet tartósan meghaladja a 30 fokot. Ekkor a lakosságot figyelmeztetik a szükséges óvintézkedésekre, különösen a fokozott folyadékpótlásra. A második fokozat esetén - amikor akár a 40 fokot is eléri a hőmérséklet - a lakosságon kívül már az egészségügyi intézmények figyelmét is felhívják a várhatóan több betegre.