Új tagokat jelöltek a médiakuratóriumokba

Vágólapra másolva!
Döntöttek a pártok arról, kiket jelölnek a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeibe; a testületek kiegészítéséről hétfőn szavaz az Országgyűlés. A kormányoldal részéről három jelöltet az MSZP, egyet az SZDSZ állít - közölte a szocialista frakció.
Vágólapra másolva!

A paritásos grémiumokat a KDNP-frakció megalakulása miatt egészítik ki az azonos arány fenntartása érdekében egy-egy kormányoldali és ellenzéki jelölttel. A kormányoldal a Magyar Távirati Iroda (MTI) Tulajdonosi Tanácsadó Testületébe Hovanyecz László újságírót, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe Fehér Zsuzsát, az ellenőrző testület jelenlegi elnökét, a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe Marosi Györgyöt, az ellenőrző testület tagját, míg a Duna Televíziót működtető Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe Simkó Jánost, a Magyar Rádió egykori alelnökét jelöli - közölte az MSZP-frakció.

A szocialista képviselőcsoport tájékoztatása szerint az említett nevek közül hármat az MSZP, egyet pedig az SZDSZ terjesztett elő. Pető Iván, a szabad demokraták ügyvivője megerősítette, hogy Marosi György jelölésére pártja tett javaslatot.

A KDNP az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületébe Szikora Józsefet, a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének elnökét, az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe Balogh Lászlót, az MDF, illetve a Nemzeti Fórum volt országgyűlési képviselőjét, az MR Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe Tirts Tamást, a Fidesz és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) fővárosi képviselőjét, a Hungária Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnökségébe pedig Nagy Lenkét, a Reformátusok Lapjának volt főszerkesztőjét delegálná - mondta Halász Zsuzsa, a párt szóvivője.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény szerint a közmédiumok négy évre választott kuratóriumi elnöksége tagjainak felét a kormánypárti, másik felét az ellenzéki képviselőcsoportok jelölik. A testületeknek legkevesebb nyolc tagja van. A Magyar Rádió és a Duna Televízió jelenleg nyolc-nyolc tagú kuratóriumi elnökségének mandátuma 2008 márciusában, a Magyar Televízióé 2007 márciusában jár le.
Az MTV testületében az ellenzéki oldal négy helyét jelenleg négy MDF-es kurátor tölti be, miután 2003 márciusában a Fidesz-frakció - az akkori parlament másik ellenzéki képviselőcsoportja - a választás három egymást követő fordulójában nem állított jelöltet a tisztségre.

Az MTI tavaly júniusban, szintén négy évre megválasztott Tulajdonosi Tanácsadó Testülete szintén nyolctagú, négy kormánypárti és négy ellenzéki tagja van.