Megkapta Gyurcsány a zöldektől a verespataki telket

Vágólapra másolva!
Hivatalosan is odaajándékozott a Greenpeace egy verespataki földdarabot Gyurcsány Ferencnek. Az egy négyzetméteres, szimbolikus telekajándékkal a zöld szervezet arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy ha felépül a bánya Verespatakon, az a 2000-es tiszai ciánszennyezéshez hasonló ökológiai katasztrófával fenyeget.
Vágólapra másolva!

Szimbolikus nagyságú verespataki telket ajándékozott pénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a Greenpeace magyarországi szervezete Budapesten. Az ajándék földdarab ott található, ahova egy kanadai cég ciántechnológiájú aranybányát és ehhez kapcsolódó zagytározót tervez építeni. A környezetvédőktől az egy négyzetméteres földterület ajándékozásáról szóló oklevelet, valamint egy a helyszínről származó termőfölddel teli korondi cserépedényt a Miniszterelnöki Hivatal titkárságvezetője vette át, a hivatal épülete előtt pedig egy magyar betyár dobolta ki az ajándékozás tényét.

"Az adományozás gyakorlatilag szimbolikus jelentőségű, de fel szeretnénk hívni a miniszterelnök és a kormány figyelmét arra, hogy Magyarországnak kulcsszerepe van ebben a döntésben, hogy megépül-e az aranybánya Verespatakon, vagy nem" - mondta Mózes Szabina, a Greenpeace Magyarország Egyesület sajtószóvivője. "Ha igen, akkor Magyarországnak és a lakóknak szembe kell nézni egy újabb ciánkatasztrófa veszélyével, mint amilyen a 2000-es nagybányai volt" - tette hozzá. A zöld szervezet felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy minden politikai és jogi eszközzel járjon közbe az európai és román jogszabályokat is súlyosan sértő engedélyezési folyamat felfüggesztéséért.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a tervezett verespataki zagytározó tízszer nagyobb lenne, mint a 2000. évi ciánkatasztrófáért felelős nagybányai, ezért egy esetleges gátszakadás vagy átszivárgás óriási ökológiai katasztrófával fenyegetheti több százezer magyar ivóvizét, a Maros és Tisza mentét és a Körös-Maros Nemzeti Parkot. A zöldek július végéig várják a miniszterelnök tájékoztatását a kormány Verespatak védelmében tett és tervezett lépéseiről.

Batiz András kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a miniszterelnök Helsinkiben tartózkodik, ezért hétfőn kapja kézhez a Greenpeace levelét. Azután nyilatkozik, hogy elfogadja-e ezt a földadományt - tette hozzá. Közölte, a kormány és a miniszterelnök céljai ebben az ügyben azonosak, hiszen arról van szó, hogy meg lehessen akadályozni a korábbiakhoz hasonló természeti katasztrófákat.

Elmondta, hogy a magyar szakemberek már dolgoznak a verespataki beruházásról készült jelentés elemzésén. Amennyiben az derül ki, hogy a tervezett beruházás károsítja a környezetet, akkor a kormány meg fogja tenni a szükséges lépéseket - hangsúlyozta. Mint a kormányszóvivő rámutatott, Románia biztosítja, hogy Magyarország részt vehet a verespataki beruházás engedélyezési eljárásában. "Egyelőre nincs ok abban kételkedni, hogy az együttműködési készség, amit felajánlott szomszédunk, az meg is fog valósulni" - jelentette ki.