Vágólapra másolva!
Bár csak hat év múlva kezd működni az új nyugdíjkifizetési rendszer, az Állami Számvevőszék már most aggódik a hiányzó jogszabályok miatt. Az [origo] által megkérdezett közgazdász szerint problémát jelent az is, hogy a magyar rendszer uniszex, vagyis ugyanaz a biztosító fizetné a férfiak és a nők járadékát is.
Vágólapra másolva!

A 2013-tól életbe lépő új nyugdíjrendszert csak nagy vonalakban határozzák meg a jelenlegi jogszabályok, ha a kormány nem pontosítja ezeket, akkor hét év múlva nem lesz működőképes a rendszer - állapítja meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése.

Az ÁSZ legfőbb kifogása, hogy hiányoznak azok a jogszabályok, amelyek azt írnák le, hogyan kapják meg a nyugdíjukat azok, akik 2013-tól elsőként fogják vegyes - állami és magánnyugdíj-pénztárból finanszírozott - rendszerben megkapni az ellátásukat.

A nyugdíjrendszer 1998-ban alakult át: a hagyományos társadalombiztosítás mellett létrejött a magánnyugdíj-rendszer, és a munkavállalóknak mindkét helyre kell járulékot fizetniük. A nyugdíj 73,9 százalékát állami, a maradékot pedig magánforrásból kapják. A vegyes rendszerben az első kifizetések 2013-ben kezdődnek meg.

Simonovics András, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének vezetője az [origo]-nak elmondta: a magyar rendszer legfőbb problémája, hogy a magánnyugdíj-pénztáraknak is életjáradékot - élethossziglan és havonta - kell fizetniük. Szemben a nyugat-európai országokkal, ahol egy összegben fel lehet venni a magánnyugdíj-rendszerbe befizetett pénzt. Az pedig, hogy ez hogyan történik majd, jelenleg nem szabályozzák a hazai törvények.

A közgazdász szerint további problémát jelent, hogy a magyar rendszer uniszex, vagyis ugyanaz a biztosító fizetné a férfiak és a nők járadékát is. Mindez azért okozhat gondot, mert a nők átlagosan tovább élnek, így életjáradékos magánnyugdíj rendszerben csak úgy tudják fizetni a nők nyugdíját, ha csökkentik a férfiak járadékát. A biztosítónak ugyanis a korábban befizetett fix összegből kell gazdálkodnia. A szakember szerint ezért praktikusabb az a megoldás, ha egy összegben fel lehet venni a járadékot.

Ugyancsak nem kezeli megfelelően a jogszabály azt, hogy 2013 után adót kell fizetni a nyugdíj után is. Így a jelenlegi szabály értelmében, aki 2013. január elsejétől kap majd nyugdíjat, az adózik utána, aki korábban, azok pedig nem. Simonovics szerint így rendezni kéne az átvezetést.

Az ÁSZ szerint a hiányosságok, valamint a meglévő jogszabályok végrehajtásának elmaradása miatt bizonytalan, hogy előírt 2013-as határidőre életbe lép-e az új rendszer, illetve az is, hogy sikerül-e a magánnyugdíj rendszert szélesebb körben kiterjeszteni. A jelentés azért javasolja a kormánynak, hogy minél előbb gondoskodjon a szükséges jogszabályok kidolgozásáról. Mindezzel kapcsolatban az [origo] szerette volna megkérdezni a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot, a tárcánál azonban csütörtökön érdemben nem reagáltak a megkeresésünkre.

Szabó András