Sólyom már keresi az új főügyészjelöltet

Vágólapra másolva!
Sólyom László már keresi új jelöltjét a legfőbb ügyészi posztra a köztársasági elnök sajtófőnöke szerint. Az államfő ezúttal szakmai szervezetek véleményét is kikéri a lehetséges jelölttel vagy jelöltekkel kapcsolatban. Múlt hétfőn a koalíciós pártok leszavazták a parlamentben Horányi Miklóst, akit Sólyom elsőként javasolt.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök már megkezdte azoknak a személyeknek a kiválasztását, akik közül valaki legfőbbügyész-jelölt lehet majd - mondta szerdán Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke. A köztársasági elnök a múlt hétfői sikertelen legfőbbügyész-választás után azonnal bejelentette, hogy új személyt javasol majd az Országgyűlésnek.

Wéber Ferenc elmondta, hogy folyamatban van az új jelölt vagy jelöltek keresése, ez azonban "alapos és körültekintő tájékozódást igényel". A későbbiekben az államfő kikéri szakmai szervezetek véleményét is a lehetséges jelölttel vagy jelöltekkel kapcsolatban - közölte a sajtófőnök. Az államfő továbbra is meg van győződve arról, hogy Horányi Miklós minden szempontból, így szakmailag is alkalmas lett volna legfőbb ügyésznek - tette hozzá.

Az Országgyűlés múlt hétfőn szavazott úgy, hogy nem választja legfőbb ügyésszé a köztársasági elnök jelöltjét, Horányi Miklóst, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjét. A parlamenti pártok közül az ellenzéki pártok, a Fidesz, a KDNP és az MDF támogatták az államfő jelöltjét. Az MSZP és az SZDSZ a plenáris ülést megelőző frakcióülésén viszont arról határozott, hogy nem szavaznak Horányi Miklósra.

Sólyom László köztársasági elnök a titkos szavazás után azt mondta, alkotmányos és nem politikai kérdésnek tekinti a legfőbbügyész-jelölést, és fog találni olyan személyt, aki méltó a tisztség betöltésére, biztosítani tudja az ügyészség presztízsét, szakmailag megfelelő és garantálja a pártatlanságot.