A Gallup szerint is visszaesett az MSZP

Vágólapra másolva!
A Gallup felmérése szerint 8 százalékkal csökkent az MSZP szavazóbázisa, miközben nőtt a bizonytalanok és nem-szavazók aránya. A június második felében - tehát a megszorítások bejelentése után -  készített közvélemény-kutatásból kiderül, hogy az MSZP veszteségéből, ha nem is jelentősen, de a Fidesz is profitált. A kis pártok szavazótábora nem változott.
Vágólapra másolva!

Míg a Fidesz támogatottsága 2 százalékkal nőtt, addig az MSZP tábora 8 százalékkal csökkent az utóbbi hónapban, derült ki a Gallup júniusi, az ország 63 településén végzett közvélemény-kutatásából. Az adatok a teljes felnőtt szavazótáborra vonatkoznak. A biztos szavazók körében (ez a lakosság 73 százalékát teszi ki) az MSZP támogatottsága ugyanúgy 8 százalékkal csökkent, mint a teljes népességvizsgálat esetében, a Fideszé viszont 6 százalékkal nőtt. Az SZDSZ és az MDF esetében nincs változás, támogatottságuk a teljes felnőtt népességben ugyanúgy 3-3 százalékos. A felmérést a megszorítások bejelentését követően végezték..

A szocialistákkal szemben a nyugdíjasok körében esett vissza leginkább a támogatottság (18 százalékkal), de csökkent a vidéki nagyvárosokban, valamint a felsőfokú diplomával rendelkezők és az átlagos jövedelműek esetében is. Utóbbiak szimpátiája a legnagyobb ellenzéki párt felé fordult. A Fidesz szavazótábora főleg Budapesten és a megyei jogú városokban bővült jelentősen (7-8 százalékkal). Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők kisebb arányban szavaznának a Fideszre, mint korábban, de esetükben a kormánypárt támogatottsága is csökkent, így ők a bizonytalan szavazók bázisát növelték.

A leggazdagabb szavazók körében nem változott a pártpreferencia az utóbbi egy hónapban: egy része továbbra is a kormánypártra adná le voksát, és ugyanakkora része támogatná szavazatával a legnagyobb ellenzéki pártot. Ha lehetősége nyílna egy újabb választásra, a magyar lakosság 38%-a a Fideszre szavazna, míg csak 27 %-a adná le voksát a nagyobbik kormánypártra.