Megvédte Demszky a nyeles műtehenet

Vágólapra másolva!
A főpolgármester védelmébe vette azt a műtehenet, amelyet pár napja ismeretlenek megrongáltak és elvittek a Bazilika elől az SZDSZ sátrához. A Tehénparádé nevű kiállítás részeként a Bazilika elé elhelyezett Olvadó jégkrém című alkotás miatt az egyház részéről tiltakoztak.
Vágólapra másolva!

A politikának nem dolga, hogy beavatkozzon a művészet világába, hogy cenzorként lépjen fel, illetve hogy véleményt nyilvánítson, ez egy másik műfaj - jelentette ki Demszky Gábor a Tehénparádé kiállítás szervezőivel való szerda délutáni találkozóját követő tájékoztatóján. A főpolgármester felháborítónak nevezte a szoborrongálást. Mint mondta, azzal sem ért egyet, ha valakik politikai érvekkel kifogásolják azt, hogy ez a művészeti tárgy a Bazilika elé került.

Az ilyen groteszk művészeti objektumokat, mint ezek a tehenek, helyénvaló bárhol kiállítani, akár egy templom előtt is. Világszerte több helyütt is volt erre példa - jegyezte meg. Sajnálatos incidensnek nevezte, hogy a tehénimitációt az SZDSZ - Demszky pártja - által felállított Liberálisok Háza elé vitték, de nem kívánta kommentálni ezt a lépést, mondván, hogy nem akar propagandát csinálni az akciónak.

Demszky azután kereste fel a tehénkiállítás szervezőit, hogy hétfőről keddre virradó éjjel ismeretlenek megrongálták a az egyik műtehenet, majd a Szent István téri Bazilika előtti eredeti helyéről átvitték a Liberálisok Háza elé.

A tehénszobor az Olvadó jégkrém címet viseli, Hajdu András, Magashegyi Balázs, Imre Krisztián közös alkotása. A szétfolyó állat - amelyet sokan csak "nyeles tehénként" emlegetnek - felfelé mereszti hátsóját, amelyből egy jégkrémpálcika áll ki, azzal a felirattal: "ne nyald". A szervezők állítása szerint az eddig beérkezett közönségvélemények alapján ez az egyik legnépszerűbb tehén, azonban korábban több lap is beszámolt róla, hogy a katolikus egyházat felháborította az alkotás. Farkas Attila érseki tanácsos, akinek a Bazilikában lévő szobájának ablaka pont a műre néz, ízléstelennek és meghökkentőnek nevezte a szobrot.